Делото за радикален ислям продължава днес и утре в Пловдивския апелативен съд. То е образувано по жалба на 13-те имами и протест на прокуратурата. Мюсюлманските духовници бяха осъдени в  Пазарджик за разпространение на антидемократична идеология, насаждане на омраза и участие в нерегистрирана организация, съобщи Дарик.

Единствената ефективна присъда от една година затвор е за Ахмед Муса Ахмед. С условни присъди са Саит Мутлу и Абдулах Салих. Останалите 10 имат наложени парични санкции. Защитниците им настояват за оправдателна присъда, а обвинението иска максимални глоби.

През  януари делото в Пловдив  бе отложено. По-късно в закрито заседание Апелативният съд уважи искането на адвокатите за назначаване на експертиза, която дабъде извършена от  специалист -арабист. За вещо лице е назначен проф. Йордан Пеев. От него се очаква заключение за вида и тематиката на иззетите книги и брошури и посланието в текстовете. Професор Пеев е ангажиран и с превод на оспорените от защитата текстове от експертизата на вещото лице Шунин.

Делото е насрочено за разглеждане в открито съдебно заседание на 7 и 8 април от 9.00 ч.