Отделението за реанимация в МБАЛ – Пазарджик днес бе именувано на основателя на клиниката по реанимация в областния град проф. д-р Атанас Н. Атанасов. Това стана в присъствието на работещите в момента в отделението начело със завеждащият д-р Влайков, както и тези, които са свързали своя професионален път с най-тежкия сектор на местната болница.

Проф. д-р Атанас Атанасов е дългогодишен преподавател и учен по анестезиология, той е предал опита си на хиляди свои колеги решили да тръгнат по неговия път, сред тях е и бившият шеф на отделението – д-р Красимир Соколов. Той разказа за pzdnes.com, че проф. Атанасов е основател na Клиника по Анестезиология, реанимация и интензивна терапия към някогашната Окръжна болница – Пазарджик – днес „МБАЛ – Пазарджик“. За времето си това е била най-добре оборудваната и обслужвана клиника в Южна България. Проф.д-р Атанасов е и създател на интензивния сектор към Детска хирургия, УМБАЛ «Св. Георги». Той е доайен на българските анестезиолози, който посвещава над 35 години усилия в лечебна работа и научни разработки към детската анестезиология в България. Починал е на 30 януари миналата година.

Творческата справка на лекаря сочи още, че той оставя отпечатък в анестезиологията в детска и най-ранна възраст с 18 монографии, учебници и учебни помагала (авторски, под негова редакция и с негово участие), над 130 научни публикации в наши и чуждестранни списания с цитирания в дисертационни и научни трудове и публикации в Европа, САЩ, Южна Корея и много ученици и последователи в България, Европа и Америка., за които ще остане вдъхновяващ учител, лекар и житейски и професионален пример.
На събитието, което се състоя на входа на отделението днес е присъствала и едната от двете дъщери на професора – Нина, другата е наследила бащината си професия и в момента работи в чужбина.

Освен управителя на МБАЛ – Пазарджик – д-р Васко Вълчев на събитието присъстваха десетки бивши студенти на професора, сред които и д-р Иван Колчаков. От Пловдив специално за случая дойдоха проф. д-р Пенка Стефанова, дм – ръководител на клиника по Детска хирургия към УМБАЛ „Св. Георги“ – Пловдив и едноименната секция по Детска хирургия към Катедра пропедевтика на хирургичните болести на Медицински университет – Пловдив. Тя напомни, че
Отделението по детска анестезиология и реанимация и интензивно лечение към Детска хирургия е основано от проф. Атанасов.  Проф. д-р Любима Деспотова – Толева, дм – ръководител на секция по
Обща медицина – Медицински университет – Пловдив, д-р Стефан Лазаров – Ръководител на Отделението по детска анестезиология и реанимация и интензивно лечение към Детска хирургия,
МБАЛ Пловдив – възпитаник на проф. Атанасов, както и д-р Сеня Соткова – анестезиолог-реаниматор, Многопрофилна болница за  активно лечение „Света Каридад“ се намира в южната част на гр. Пловдив, подпомогната в научните си трудове от проф. Атанасов.