Днес е ден трети от Страстната седмицаВелика сряда.

Според Библията на третия ден Иисус Христос е бил посетен от покаяла се грешница, която Го помазала с мирó. В същия ден си припомняме и решението на Синедриона да осъди Иисус Христос. Тогава Юда Искариотски отишъл при иудейските първенци и уговорил да Го предаде за тридесет сребърника.

Когато Иисус бил в дома на Симон прокажения, пристъпила към Иисус една жена и изляла върху гла­вата Му скъпоценно мирó. Измила със сълзите на покаянието си нозете му и с прекрасните си коси ги попила. Кое е подбудило жената-грешница към това дело? Вероятно любовта и разкаянието. Тя навярно ще да е била видяла преди това как Хри­стос състрадателно се отнася към всички грешници, как Той е влязъл в дома на един прокажен, който съгласно закона трябвало да бъде считан за нечист и лишен от общуване с човеците. Вероятно е вярвала, че щом Христос е могъл да излекува един прокажен, ще може да излекува и нейния ду­шевен недъг. И така, когато Господ Иисус бил на вечеря, тя из­ляла върху главата Му миро, което струвало 300 динаря, равня­ващи се на 30 сребърника.

Учениците на Христос и особено Юда изразили недоволство от това прахосване на драгоценната течност, която можела да бъде продадена и получените пари да бъдат раздадени на бедните. Но Христос се застъпил за нея да не пречат на доброто й намерение. Защото, изливайки върху главата Му миро, тя Го приготвила за предстоящето Му близко погребение. Затова именно, което „тя извърши, ще се разказва по цял свят“.

„Христе Боже, Който бе помазан с драгоценно миро, избави ни от страданията, които ни сполетяват, и ни помилвай, защото си благ и человеколюбец!”

Свети Mакарий Египетски, е казал: „Не се хвали с никакви дела и никакви подвизи. Но ако ти си проникнал в самата глъбина на твоето сърце и си убил загнездилата се там змия, която трови всички проявления на твоя живот, тогава благодари на Господа.“

Свети Макарий е подразбирал или греха, който живее у нас, или главната страст на всеки, в която този грях се преобразява. И ето на какво трябва да обърнем особено внимание при предстоящето самоизпитание и изповед. Нека търсим нашата главна страст. Нея да изобличим и да я изхвърлим навън.

Друг свети отец казва: „Господ не иска от тебе пост, когато страдаш от егоизъм. Дай Му простотата на милосърдната щедрост. Господ не иска от тебе големи и славни дела, щом ти си заразен от пустославие. Дай Му смирение и самоунижение. Така и във всичко друго. Господ иска да изобличим и да обещаем да победим у себе си особено оная страст, която най-вече ни овладява и да се отличим особено в оная добродетел, която е противоположна на нашата страст. Когато извършим това, тогава и всички други добродетели ще дойдат в строй и в сила, а страстите ще отслабнат, защото те обикновено зависят от нашата главна страст.”

Обичаят повелява на този ден децата да берат здравец, който да раздават на Разпети петък. Днес е и последният ден за доизчистване и разтребване на къщата. На рутинната дейност се придава и символично пречистващ характер — прави се за здраве и душевно изчистване.

Това е ден в, който можем да се замислим и за хората около нас. Някои дори и грешни искат да изкупят греховете си, но ние не им даваме възможност, а други наши приятели правят сделки с любовта ни.