Във връзка с Великден и няколкото почивни и празнични дни Областната дирекция на МВР в Пазарджик предприема редица от мерки за осигуряване на ред и спокойствие на гражданите. Три са основните акценти – пожарна и аварийна безопасност, пътна безопасност и охрана на обществения ред и противодействие на престъпни посегателства. общо 250 полицаи и пожарникари ще бъдат ангажирани пряко във Великденската нощ.

Първият акцент ще бъде поставен върху пожарната безопасност в храмовете по време на Великден, където са изготвени ситуационни схеми за евакуация при извънредни ситуации. Направени са проверки на всички 93 църкви, параклиси и манастири, като са констатирани 40 случая на несъответствие с предписанията за пожарна безопасност.
Най-често става въпрос за уреди за пожарогасене пожарогасители с изтекъл срок на годност или непълна документация и евакуационни планове в храмовете. В по-големите православни храмове на Великден ще има служители на пожарната, които ще съблюдават за инциденти и ще оказват помощ.
Във връзка с пътната безопасност на всички невралгични участъци ще бъдат разположени патрули на пътна и охранителна полиция. Основните  отсечки с по-натоварен трафик са АМ „Тракия”, пътят Пазарджик-Пловдив, както и обходните маршрути през селата Огняново, Мало Конаре и Добровница, Велинград-Ракитово, Панагюрище-Стрелча и Пещера – летовище „Св. Константин”. По време на поредицата от почивни дни са планирани множество акции на пътна полиция свързани с употреба на алкохол от страна на водачите, правоспособност и скорост. екипите ще имат готовност да съдействат на шофьорите в случаи на пътни инциденти и задръствания.
Предвидени са и доста дейности за осигуряване на на обществения ред и спокойствието на гражданите. В православните храмове е предвидено присъствие на полицейски служители заради рисковете от джебчийски прояви. Отправяме апел към гражданите, които ще прекарат празничните дни извън дома.
Нека добре заключат и укрепят жилищата си, да не остават незаключени врати и прозорци, за не съхраняват скъпи предмети, вещи, парични средства на леснодостъпни места. Ако жителите на селата забележат съмнителни лица представящи се за търговци на животни или домашно приготвен алкохол да не се предоверяват, да сигнализират на полицейския инспектор или на телефон 112 за извършване на полицейски проверки. Всички тези мерки имат за цел да предотвратят извършването на евентуални посегателства срещу собствеността на хората.