Кристиан ВАКЛИНОВ

Два дни по-късно. Пак по повод манипулационния и изпълнен с грешки репортаж на БТВ за теснолинейката…
Днес, специално заради материала на медията, се посветих на Родопската железница.
На 08.04.2015 (онзи ден) се излъчи репортажът, в който казаха, че теснолинейката от Септември за Добринище заминава с „10-ина“ пътника, а прави близо 10 млн. лв. загуби годишно… и логиката е, че следователно не си заслужава да се движи, както искат властимащите към момента.
Понеже съм доста запознат с линията и влаковете по нея, казвам, че влакът от Септември за Добринище, за който (уж) има само 10-ина пътници, е с № 16103 и заминава от началната гара в 09:47 ч. всеки ден.
Понеже Септември е малко градче, както казах в предишната публикация, пътуващите по теснолинейката са с билети от градовете, от които идват и в Септември тези хора не се отчитат, но телевизията не спомена това!
В края на миналата година, за срок от 3 месеца, си направих труда да проведа едно проучване, с което да добия представа колко хора използват влаковете по теснопътната линия дневно. После направих анализ на преброяването пътникопотока.
Въпреки че съм броил влак 16103 над 10 пъти в произволни дни, реших и днес да направя същото – само 2 дена след лъжовния според мен материал.
Ето колко пътници се качваха, слизаха и пътуваха във влака днес – неработният Разпети петък:
Тръгва от Септември с 68 души
На спирката и гарата във с. Варвара слизат общо 8 души
В гара Велинград пристига с 58 души, качили са се 67 души, а във влака вече има 93-ма
На спирка Велинград-юг се качват още 16, всичко ставаме 107.
(Започва недостъпният по шосе участък до Цветино и Света Петка)
На Цветино слизат 22, на Света Петка 5, на Аврамово 29, качват се нови 9.
На гара Якоруда се качват 19, слизат 9, във влака остават 75.
На гара Белица се качват 23-ма, слизат 12, остават след гарата: 81.
В Разлог слизат 23-ма, остават 55.
В Банско и Добринище слизат останалите (до Добринище 25 човека)
* С изключение на групата от 21 немци-туристи, оставили автобуса и решили да идат до Банско за двойно време, но с легендарната в очите им теснолинейка, използвалите влака (общ брой качили се от край до край, както се мери един влак и пътникопокът през него) са точно 193-ма.

Тоест – нито 68-те от Септември са „10-ина“, нито пък до Добринище хората са малко, дори напротив. За по-точна представа казвам, че от анализа на преброяването ми на този влак, в края на 2014-а, той превозва от Септември до Добринище средно по 165 човека, което е близко до днешното. Сиреч – днес пътниците не бяха извъредно много заради празниците, просто влакчето се използва от хората и пътници има – много, при все че обслужва толкова малки населени места.

Затова нека от Бтв да са наясно, че теснолинейката вози много хора, в това число туристи (и чужденци), както и местни, които нямат друга алтернатива, а средно превозените на денонощие с 6-те влака Септември – Добринище – Септември (по 3 в посока) са над 720 души, което се пада по над 100 на всеки влак. В сравнение с други жп линии това е не много, а много на степен „много“!

Та така се манипулира човек и му се наслагва представата, че жп линиите наистина са за закриване, защото хора не пътуват, освен тия 10-ина, за които няма всички данъкоплатци да се бъхтят по цял ден!