Бях у моята приятелка на терасата, която гледа само към тези върхове на Киево кале, бяхме заедно с баща й Николай и баджанака- Зафир, разказва преживяването си Михаил Паев, който прослави Пещера с награда от конкурса за БГ таланти. Както си говорехме и Зафир направи физиономия все едно е видял дух, обърнах се и видях нещо като падаща звезда доста голямо и близко, гореше в оражево-жълто и имаше опашка като наближи земята светлината стана бяла и се изгуби. Не чухме тътен и взрив, допълва младият мъж, който е преподавател в местно училище.

Разказът се потвърждава и от друг очевидец – Запрян. Той пък се разхождал с приятели в топлото време и изведнъж забелязал, че от небето пада ярка горяща оранжева топка. Първо помислих, че е звезда, обаче това беше доста по-ярко. Стана за секунди, движеше се с много висока скорост, видях че падна в планината. Беше много красиво.

Според календара на астрономическата обсерватория в Рожен, вероятно е да става дума за метеорити познати с името Лириди (LYR), те са активни в периода 16 – 25 април, с максимум в нощта на 22 срещу 23 април около 03h, когато прелитат около 18 метеора на час. Родителското им тяло е кометата Тачър, с период 415 г. В нощта на 22 срещу 23 април Луната ще залезе в 00h 18m с 21% осветен диск. След това условията за наблюдения ще са добри.

Още четете тук