Месец след историческия си успешен полет, първият в света космонавт Юрий Гагарин идва на посещение в България. Той пристига на 20 май в София, а два дни по-късно посещава селата Варвара и Симеоновец. Причината за пребиваването му у нас е празникът на Славянската писменост, просвета и култура – 24 май.

Вестта за това, че Гагарин ще дойде в нашия край се разчува далеч преди появата му и часове преди правителствения автомобил да стигне до селата, хората са се подредили край нивите си и с нетърпение чакат появата на високия гост. Не е било предвидено колата с Гагарин да спира при тях, но той сам пожелал, като казал, че те му приличат на неговите близки в Съветския съюз.

Така се появили и паметните фотографии, които и до днес се пазят в Държавен архив – Пазарджик. Скромни и човечни български жени посрещат разплакани мъжът, който пръв видя земята от илюминатора. Голяма част от снимките са изгубени, други пък ревниво се пазят в домовете на хората, докосвали се до първия космонавт.

Ето и думите на очевидка, която се връща назад във времето: „Бях там много хора се сьбраха на крьстовището между Септември, Варвара Пазарджик, София. Чакахме кортежа с космонавта от София да спре при нас. Цялото училище бяше там. Аз и сьученичката ми Павлина Мечкарска стояхме на шосето и когато кортежа дойде ,пьрвата кола спря при голямата група от хора, но Гагарин не беше в нея, а втората кола спря пред нас, прозореца се отвори и вътре видях Юрий Гагарин с най – чаровната усмивка, която сьм виждала. Толкова е жалко,че го пожертваха и загубиха. Завинаги ще помня този ден и усмивката му“

12varvara

Днес се навършват 54 г. от паметното събитие – първият успешен човешки полет в Космоса на 12 април 1961 г.

* Снимка – www.pzhistory.info

Още по темата:

Година след публикуването на този материал Държавен архив  започна издирването на жените от снимката с Гагарин – ТУК и с наша помощ ги откри – ТУК