Двадесетина бъдещи майки с нетърпение очакваха началото на Деня на отворените врати, който за пореден път се проведе днес в Родилното отделение на МБАЛ“Здраве“. На вратата ги посрещнаха любимките на вече раждалите тук майчета – завеждащата на отделение „Акушерство и гинекология“ – д-р Анастасия Коруева и старшата акушерка Агнеса Мантарова.

Сестра Агнеса описа първите стъпки в света на бъдещото майчинство, когато в отделението постъпва една жена, а го напускат двама – щастлива и усмихната майка с бебе. Първото и най-важно нещо, което трябва да носи със себе си бъдещата майка е личната карта. Без нея тя не може да бъде настанена в отделението, личната амбулаторна карта също е в задължителния списък, както и адресът на местоработата, за да бъде издаден болничен лист. В отделението трябва да дойдете тогава, когато вашите контракции станат регулярни и с интензитет от пет минути, казва също така старшата акушерка. В някои от случаите има и изтичане на околоплодни води, което също е признак, че предстоящото раждане вече потропва на вратата ви. След като майките бъдат настанени документално в отделението, те трябва да отидат в предродилна зала. Там трябва да изчакат необходимото време до настъпването на същинското раждане, дежурният екип постоянно наблюдава родилката и дава нужните наставления. В този момент е много важно да загърбите страха, казва д-р Коруева. Той много пречи, когато майката е стегната в душата си, това се отразява и на родовите пътища. Заради това в името на бебенцето, което ви е довело тук, трябва да проявите разбиране и да очаквате раждането спокойни. Всяка родилка получава и система, чрез която се вливат медикаменти ускоряващи процеса на раждането. Не е нужно да се мъчите по дванадесет часа, ако може те да са съкратени на три.DSCF1560

В предродилна зала има т.нар. топка, тя е гумено приспособление, което помага на майките да се отпускат. Когато дойде моментът за раждане, майчето се отвежда в родилна зала. Там вече си проличава до каква степен родилката е готова да съдейства на екипа. Ако тя предварително е усвоила определени техники на дишане и напъни, раждането може да протече много бързо и гладко. DSCF1567

След като бебчето проплаче и протегне ръчички към мама, се отнася в малко термокреватче, където ще прекара час или два. Както и майка му, малкото човече е уморено от раждането, но за него стресът е още по-голям, защото е за първи път във въздушна среда. В креватчето е топличко и бебчо може да поспи, там той ще бъде прегледан и от дежурния педиатър – неонатолог.

С това процесът на естественото раждане приключва, а майката може да поспи в стаята си. Ако всичко е минало благополучно след няколко часа при нея ще бъде настанено и бебчето.

Не е така обаче при секциото. То губи все повече популярността, която имаше преди години. Основната причина е, че това все пак е и операция, която се прилага при по-особени случаи или при желание от страна на майката. При секциото обаче поне месец, ако не и повече вие няма да можете да се радвате на пълноценна връзка с детето си. При планираното раждане майката идва един преди самото събитие, за да и бъдат направени всички изследвания.

При постъпването в отделението всяка родилка трябва да носи със себе си лични принадлежности, джапанки, чехли, дамски превръзки за родилки.

Важно е и това, че след раждането животът на родилката се подрежда по нов начин. Тя трябва да бъде изцяло отдадена на своето малко слънчице. В отделението нейният ден стартира в осем, когато се прави тоалет на бебето, а в девет е първото кърмене. Другият плюс на естественото раждане е, че майката и бебето остават в отделението три дни, а при секциото те са пет.

Ражда ли се бебе, се ражда и майка, казва сестра Агнеса, която търпеливо изслушва всички въпроси, които бъдещите родилки отправят към нея. С част от тях, както и отговорите им, ще ви запознаем следващата седмица.

DSCF1566

DSCF1578