Осмокласничката от СОУ“Христо Ботев“ Йоана Гладичева ще замине за Измир, след като спечели международното състезание по астрономия – „Голямото постижение на НАСА“, с есето си „Защо казваме на Луната – спътник и земна приятелка“. В турския град се намира третия по големина център на НАСА в света, а тръгването на Йоана стана възможно след като разноските по престоя и там, както и пътните ще бъдат поети от бизнесмена Марин Рачев, каза днес директорката на школото Янка Кметска. Сумата надхвърля две хиляди лева и не е по силите на семейството на талантливото дете, каза още директорката. Наградата се печели за втора поредна година от септемврийче. Миналата тя е била отредена за Мариела Табакова.

В Измир Йоана ще вземе участие в програмата на космическия център свързана с приложение на съвременни технологии и тренажори в областта на астрономията, роботиката, астрофизиката и биологията. Програмата е с продължителност от една седмица и се провежда изцяло на английски език, който Йоана е овладяла в родното школо. Педагогическият съвет на училището е взел решение да награди умното момиче с двеста лева от бюджета на училището.

Обръщаме се към г-н Рачев не за първи път, подчерта Янка Кметска. Преди осем години той даде пари и за друг наш ученик – Спас Киримов, който вече е четвъртокурсник в Медицинската академия в София. Марин Рачев има сърце и откликва, когато може да помогне. Той с радост поощрява талантливите ни ученици, защото разбира, че е недопустимо обществото да не забелязва успехите им.  Трябва да се сещаме за децата не само по време на празник или от избори на избори. Те са бъдещето на Септември и са повод за гордост, родителите трябва да са наясно, че винаги могат да получат подкрепа и уважение, за това, че са отгледали и възпитали толкова добри и умни деца.

Приех да помогна, защото е срамно, третата по големина община в областта да казва, че е бедна и няма пари за хората, каза Марин Рачев. Той подчерта, че дъщеря му миналата година е завършила с пълно отличие в Пазарджик и кметът Тодор Попов е наградил всички абитуриенти отличници с по петстотин лева. В Септември им дават по двадесет, каза Рачев. По-добре е да не им дават нищо, защото тези двадесет лева са подигравка с усилията, които децата са положили, за да завършат така достойно, каза още той.

DSCF1687DSCF1684