Шефът на варненска командерия към Ордена на рицарите тамплиери от Йерусалим е прототипът на лицето на паметника на Хан Аспарух, който в момента можете да видите в центъра на Стрелча. Идеята хрумнала на кмета Иван Евстатиев след като се запознал с рицаря, по време на приятелска среща. Самият паметник е правен от монголски студенти, които учели в София. Евстатиев им възложил работата, най-вече защото знаел за уменията на някои от тях още от времето, когато беше посланик в Улан Батор. С негово съдействие тази година трябваше там да бъде направен и паметник на кирилицата, но на този етап проектът все още не е реализиран.

Притенции към паметника на Спартак в Пазарджик пък проявили от едноименен футболен фен клуб, разказа директорът на галерията „Станислав Доспевски“ – Леон Бабачев. Той научил за мераците на запалените спартаковци от писмо, с което те задавали на институцията представлявана от него въпрос – има ли в Пазарджик паметник на водачът на робското въстание в Рим? Отговорихме им положително и че паметниците са два, един голям пред галерията и един малък модел вътре в нея. Тогава последвало второ писмо, в което феновете на ФК“Спартак“ – Пловдив настоявали двете статуи да им бъдат върнати, тъй като навремето те били откраднати от стадиона им. Отговорихме да не се надяват, смее се Леон. Статуите са дело на проф. Величко Минеков и никога не са напускали Пазарджик.

24tamplier

Първият от ляво на дясно е прототипът на паметника на Хан Аспарух в Стрелча, в ръцете си той и проф. Овчаров държат проект на бъдещият паметник на кирилицата в Монголия.

24spartak

Паметникът на Спартак, познат на пазарджиклии и като „Мъжът с голямото фризби“.