От данъчните декларации на кмета Тодор Попов става ясно, че парцелът в Паталеница, върху който е вдигнато имението, е с площ 2901 квадратни метра. Той закупил първите 1830 квадрата през 2012 г. за 7300 лева, като теглил заем. На следващата година броил 4200 лева за останалите 1070 квадрата. Така през миналата година на терена в Паталеница се появил чифликът, който по документи наистина е половината от посоченото в репортажа на БТВ.

Хората в селото са доволни, защото заради селската къща на кмета имат идеален асфалтиран път без дупки. Пак според данъчната декларация на Попов той и съпругата му Силвия имат апартамент от 169 кв.м в Пазарджик. Купили го за 100 000 лева през 2004 г., като също теглили заеми.

Всъщност половинката на кмета е човекът по документи, който изкарва парите в семейството. Защото има четири фирми. И е декларирала доходи от 104 000 лева за 2013 г. и още 76 бона от дивиденти. На нейно име са и кредити за 160 000 лева, които връща.

Тодор Попов пък има един борч от 20 бона. До 30 април трябва да бъдат подадени и данъчните им декларации за доходи за миналата година. Всъщност съпругата на Попов – Силвия, трябва да е подала фирмената си декларация до 30 март, както го изисква законът. Декларации за новопридобит имот се подават до Местни данъци и такси на общината, в двумесечен срок след настъпването на събитието. При ново строителство, за начален период на този срок се счита датата, на която имотът е пуснат в експлоатация.

Какво ще търси прокуратурата?

Целта на проверката е да установи наличие на данни за престъпление за неплащане на данъци (чл. 255 от НК) и сделки с имущество, придобито по престъпен начин (чл. 253 от НК).

В хода на проверката ще бъдат изискани всички документи, даващи информация за стойността на имота, ще се провери времето за придобиване и построяване на сградите на имота, фирмите и лицата, участвали в построяването. Прокуратурата проверява и дали имотът е деклариран  в общинските служби.

Ще се установят и всички останали собственици на имота, като се провери и свързаността им с Тодор Попов.

Ще бъде извършена пълна проверка на търговските дружества, в които има участие съпругата на Тодор Попов, и ще се поиска информация от НАП за разкриване на данъчно-осигурителната тайна на всички физически лица от търговските дружества. Ще бъде проверена и счетоводната дейност на дружествата.

Ще бъде извършена пълна проверка на доходите на сем. Попови, заемите, ако са придобивали такива, и начинът на изплащането им.

Прокуратурата ще изиска и договора за ползване на автомобила, показан в предаването на Би Ти Ви, за който се сочи, че е предоставен от „приятел, спечелил търгове по ЗОП с възложител Община Пазарджик“.

По-късно днес стана ясно и това, че наблюдаващ прокурор по преписката ще бъде Стоян Пешев, който е избран на ротационен принцип, след като Апелативна прокуратура прие отвода на Ангел Панков.