Първият хоспис в областта днес отвори врати в сградата на бившето Нервно отделение към МБАЛ – Пазарджик. Тържествен водосвет отслужи отец Сидер от църквата „св. Петка“ като пожела на бъдещите пациенти и екипа на хосписа здраве и успех. Дано денят, в който ще се наложи да ползваме новата придобивка да е някъде далеч напред, заяви и д-р Васил Вълчев, шеф на МБАЛ – Пазарджик.

27hospis

Хосписът е с капацитет от двадесет легла, негов завеждащ ще бъде д-р Ленко Щерев, главна сестра е Тодорка Христова, която има фелдшерско образование, а заедно с нея пациентите ще бъдат обслужвани от две медицински сестри и пет санитарки. Хосписът е място за долекуване на болни, поясни д-р Щерев. Най-често в него ще попадат хора, които са претърпели инсулт, но не са се възстановили изцяло. Цената за болничният престой е тридесет лева на ден, като на фона на подобни заведения в страната, това е прекалено малко, коментираха лекари.

27hospis-st1

Стаите са добре оборудвани, те са за по двама или трима човека. Заявка за хосписа вече има от петима пациенти, каза главната сестра Тодорка Христова.