Писателят Захари Карабашлиев ще се срещне днес в 10 ч. с учевници от СОУ“Васил Левски“ във Велинград, за три следобед е насрочена следващата му среща в Ракитово. Тя ще се състои в читалище „Будилник“, а от 18 ч. авторът на „18% сиво“ ще отговаря на въпросите на своите читатели в Регионална библиотека „Никола Фурнаджиев“ в Пазарджик.

Първият роман на Захари Карабашлиев — „18% сиво“ е много добре приет от публиката, печели наградата „Цветето на Хеликон“ за 2008 г. за най-продаван роман: преиздаван е няколко пъти. Поделя си наградата „Вик“за роман на годината със „Захвърлен в природата“ от Милен Русков (2009).

Втората му книга — сборник с разкази „Кратка история на самолета“ печели наградата „Хеликон“ за 2009 г.

Пиесите му „Аутопсия“ (2004), „Неделя вечер“ (2006) и „Откат“ (2008) са публикувани и отличавани на фестивали и конкурси. „Неделя вечер“ печели наградата Аскеер и е номинирана за Икар.

Захари Карабашлиев е роден във Варна. Завършва Шеста гимназия, пак там. В Шуменския университет завършва специалност „Българска филология“. Започва да пише — критически текстове, после разкази. Публикува в „Литературен вестник“, „24 часа“, списанията „МАХ“, „ЛИК“, „ЕВА“. Свири на китара, води радиопредаване в „Радио Шумен“, работи и в „Радио Варна“.

В края на 1997 г. заминава за САЩ заедно със съпругата си Силвия и дъщеря си Сара. Запален по снимането, започва да учи „Художествена фотография“ в Щатския университет на Охайо. Започва да се занимава сфотография професионално, участва в изложби, работи с джаз музиканти, снима портрети, продава снимките си. Семейството се премества в Калифорния и Захари започва да пише по-сериозно. Завършва филмови продуцентски класове в Лос Анджелис, участва в кино- и театрални постановки. Пише драматургия на българскии английски език. В момента той ръководи престижното издателство „Сиела“ в София, а настоящото пътуване и срещи с читатели от различни краища на областта са част от инициативата „Рок турнето на писателите“. Пазарджиклии вече чуха друг любимец – писателят Калин Терзийски. Предстоят ни срещи с Ваня Щерева, Иво Сиромахов и Михаил Вешим.
Къде ще бъде утре?

10:00 ч. – гр. Пазарджик, Регионална библиотека „Никола Фурнаджиев”
15:30 ч. – с. Братаница, Народно читалище „Св. св. Кирил и Методий”