Военен духов оркестър и почетен караул от 61- ва Стрямска механизирана бригада- Карлово присъстваха на откриването на бюста на маршал Жуков в Стрелча. Новата придобивка за града е  поставена на пл. „Дружба“. Събитието е част от съпътстващата програма на стартиращата днес седмица на руското кино, за откриването на каято пристигнаха депутатите от БСП – Янаки Стоилов и Димитър Димитров, областният управител Трендафил Величков, заедно с тях в града е и Лазар Попов, председател на общинската организация на БСП – Пазарджик. Сред личните гости на Стрелча днес е и актрисата Виолета Гиндева, както и делегация от побратимения град Есентуки, какти и представители на „Витязи – Хан Аспарух“, тук е Илия Кузмин- аташе на посолството на Руската федерация, Евгения Суслова- прессекретар на посолството на Руската федерация, Максим Чередниченко- помощник на военния, военновъздушен и военно морски аташе при Посолството на Русия, Виктор Авдеев- Военен, военновъздушен и военно морски аташе при Посолството на Русия.

70 години ни делят от деня, в който бе сложен край на най-опустошителната и кървава война в историята на човечеството. В конфликта бяха въвлечени 61 държави с население 1,7 милиарда души. Военните действия се водеха на територията на 40 страни. Главна причина на събитията стана курсът на Германия и нейните съюзници към насилствено преразпределяне на света.Днес ние откриваме бюст- паметник на един от най- великите военни стратези в световната история! Бюст- паметникът е изграден единствено и само от доброволни дарения. Стрелча също дава своя принос в победата над фашистка Германия. Участниците от Стрелча са 145, сред които и много доброволци.

От с. Свобода са 53-ма, от Смилец – 24-ма, от Дюлево 19, от Блатница – 23. Убитите по фронтовете на Югославия и Унгария са 13. Днес живи участници са Анка Генчева Гуджева, Анка Добрева Векилова, Лака Иванова Кунчева, Нанчо Ильов Нанчев и Нешо Любенов Нешев. Поклон пред безпримерния подвиг на загиналите през Втората световна война!, каза в словото си кметът на община Стрелча Иван Евстатиев.

Бюстът на маршал Жуков е изработен от бронз и е дело на известния скулптор Спас Киричев. През 1988 г.  той завършва Художествена академия в гр. София, специалност “Скулптура” при проф. Борис Гондов. Член е на Съюза на българските художници. Спас Киричев е майстор на монументалните композиции, той е автор на паметника на славянските първоучители Кирил и Методий в Пазарджик. Негово умалено копие притежава и Стрелча. Произведения на Киричев има в цялата страна. С решение на Общински съвет- Стрелча  авторът на бюст- паметника Спас Киричев бе удостоен със званието Носител на почетния знак на Стрелча, за съществен принос в подобряването на културния облик на града.

02strel4a

02strelcha3