Новата постановка на „Аида” от великия Джузепе Верди ще зарадва почитателите на оперното изкуство на 8, 9 и 10 май само на сцената на Софийската опера и балет. За наша гордост на сцената в ролята на Амнерис ще бъде и пазарджиклийката Гергана Русекова, която е една от новите надежди на българската опера. Сопраното завършва оперно пеене в ДМА “Панчо Владигеров” – София. Участва в майсторски класове на: Проф. Джефри Гол – първи контра-тенор на Метрополитан опера, преподавател в Къртис, Филадейлфия. Валерий Рифкин – Диригент в Лос Анджелис Опера. Певците: Мартина Аройо, Наталия Афеян, Георги Чолаков,Стефка Евстатиева.

През 2006 г. Гергана Русекова е специализант в Университет Дюкейн, Питсбърг, под ръководството на Клаудия Пинца, Генко Гешев, Сузана Лемберская и Джонатан Лоусън. Носителка на специална награда и стипендия за обучение в САЩ от Международният конкурс за млади оперни певци “Пълдин” 2005 г. През 2006 г. лауреат на конкурса “Христо Бръмбаров”. През 2007 г. печели стипендия за Международна лятна академия за млади оперни певци Ezio Pinza EPCASO 2007 и работи с диригента Mаурицио Арена, Мария Киара /сопран/, Енца Ферари /главен корепетитoр на Teatro “La Scalla”/, ДжаниКапелето /главен корепетитoр на Opera Teatro “Trevizo”/ и Мария Паван /корепетитoр на Teatro “La Scalla”/. През май 2009 става носител на Ганд При на Европейският конкурс за млади изпалнители на класческа музика „Короната на Търновград”-В.Търново и наградата на БНР,а именно записи и концерти с оркестъра на БНР. През юни 2009 става носителка на трета награда на Националния Конкурс за млади оперни певци”Гена Димитрова”-Плевен. През октомври 2009 става носителка на трета награда на Международния Конкурс на млади оперни певци „Риторна Винчитор”-Ерколано,Италия и на специалната награда на конкурса-участие в постановка на „Тоска” в ролята на Тоска.

В постановката „Аида“ режисурата, сценографията и костюмите са на аржентинеца Уго де Ана, който отдавна е покорил най-големите световни сцени. Той е водеща фигура от фестивала на „Арена ди Верона”, навършил един век през 2013 г. Концепцията за постановката е като интимна опера, в която отношенията на героите са на преден план, за сметка на грандиозния спектакъл. Зрителите ще уловят драматизма на любовния триъгълник, оформен от главните действащи лица, ще усетят смисъла на ключовите за Верди думи: власт, народ, родина. Ако искате да станете съпричастни към красотата на пеенето и класическата опера, можете да се включите в екскурзията, която организира ВИА „Орбита“ тази неделя. Спектакълът е от 16ч. , справки на тел.0896844442

05aida