Аромат на печено агънце залива от ранни зори пазарджишкото село Паталеница, където всеки втори мъж се нарича Георги. Традицията е от векове и ще бъде спазена и днес, а чеверметата се въртят направо на улицата, като поне десетина души едновременно са нанизали жертвеното животно. Дори и да нямаш именник в дома си длъжен да печеш агне, разказва дядо Георги, който е на осемдесет и две, но не е пропускал да почерпи с крехкото сукалче нито веднъж от както се помни.

Гергьовден е един от най-големите празници в народния календар, отбелязван в чест на Свети Георги Победоносец и като Ден на храбростта и Българската армия. Гергьовден е един от най-обичаните празници, тъй като бележи началото на пролетта. Той е свързан с пробуждането на природата и с раззеленяването на гори и ливади, насищащи въздуха с аромат на цветя, треви и билки. Свети Георги Победоносец се почита както от християни, така и от мюсюлмани. Израснал в богато християнско семейство той се превръща в ревностен привърженик и защитник на Христовата вяра, поради което е изтезаван жестоко и обезглавен през 288 година от император Максимилиан. Той олицетворява идеалния войн, покровител на войската. Според народните поверия и легенди е славен юнак, драконоборец и змееборец, който спасява девойка от ламята от долната земя и именно този му образ е застъпен в иконографията – светецът пронизва ламя със своето копие, възседнал бял кон.

Народните вярвания гласят, че Свети Георги и Свети Димитър са двама братя близнаци, между които е поделена годината. От Гергьовден до Димитровден е нейната лятна половина, а времето от Димитровден до Гергьовден бележи зимната. Така Гергьовден поставя началото на новата стопанска година, поради което на празника се спазват много традиции и обичаи, свързани със земеделието, скотовъдството и здравето.

Честито на всички именници, бъдете здрави, късметлии и много успешни!

MINOLTA DIGITAL CAMERA