Димитър Дамянов – журналист,организатор на срещата 

С удоволствие приех предизвикателството да поканя в Пазарджик и представим заедно с Дружеството на писателите г-жа НАДЕЖДА БОНЕВА . И затова благодаря лично на г-н Тодор Каракашев ,че се съгласиха да представим романа й „Едно лято в Париж“ тук, в Пазарджик.

09dimdam

Затова озаглавих моят очерк за нея „Познатата и непозната, далечната и близка, влюбената и естествената  Надежда Бонева“ защото , който я познава отблизо , или прочете стиховете , романа й  или научните студии и статии , ще усети нейната естетика и научна пристраст ност към разкриване на хуманизма у човека и красотата в живота около нас.

Ако бях художник, може би щеше да ми е по-лесно да нарисувам образа на жената , поетесата Надежда Бонева. Авторка е само на четири  книги със стихове и на романа „Едно лято в Париж”, издаден в края на 2014 г.  Но понеже я познавам отдавна ,ще ви призная, че тя трудно се побира „в рамка“… Все има нещо , което да е недоизказано , да прелива , или остава тайнствено за нея като жена , отдала се буквално на идеята да търси, открива и описва „красотата в живота и хората“. Това се чувства и в нейната поезия и в романа й ,предмет на творческата среща тук, сред картините на художествената галерия, рояла и почитателите й в Пазарджик.

Но понеже не съм зограф ,ще Ви представя г-жа Бонева със словото си за нея ,като нямам други  рамки, освен естетическите… Но сред всичките тези портрети ,някак ми е по-лесно и естествено да говоря за авторката … И така, определих Надежда като „ познатата и непозната , далечната и близка , влюбената и естествената ”, защото тя е скромна личност , която ние, нейните студенти филолози, добре познаваме, но и преоткриваме отново… Далечна , защото обича да пътува и да търси неуморно своя идеал за красотата в живота и хората. И влюбена, защото е перманентно влюбена в литературата като изследовател и като творец. И това качество определя начина й на живот, приятелите и въобще мирогледа й. А естествена, защото тя се стреми във всичко да бъде истинска и естествена – без кокетничене ,без излишна превзетост и егоцентризъм … Затова и героите й в романа също носят тези черти .Това е образно казано Надя ,или казано по вестникарски „Една българка преследва мечтите си из Европа и отвъд океана”.

09dimdam5

Надежда Бонева е и доктор по филология , но при нея няма излищна академична превзетост ! Като писател и преводач тя не познава онази писателска грандомания , макар че живее и твори по половин година в България и в Италия .Няма егоцентризъм , а само задълбоченост и женско себеотдаване и съпреживяване … Д-р Бонева пише лесно ,както научни литературни анализи ,така и стихове и проза и все търси отговорите на своите екзистенциялни въпроси … И винаги стремежите й са да живее по законите на красотата.Тя винаги търси човешките лица и характери –първо в живота, а после в литературата .И когато не ги намира в живота ,ги търси в любимите творби на класическите антични и ренесансови автори .А в личното си творчество тя ги пресъздава като свои герои и картини …

Днес , Надежда Бонева също  подхожда отговорно и към проблемите на човека и обществото ни и проявява своята гражданска позиция като непримирим демократ и оптимист. В това безспорно  се убедиха  и гостите на срещата с писателката на   8 май 2015 г.в Пазарджик.

В словото си тя изказа и голямата си благодарност към града на Константин Величков ,който определи за най-честния и безкористен политик ,писател и общественик … Не случайно тя е посветила голяма част от живота си да изследва живота и творчеството на Константин Величков. Научната й  монография „Константин Величков и италианската литература“, е единствената литературоведска разработка и сравнителен анализ на „Писма от Рим“. Сега тя желае този научен труд да се популяризира като книга и вече пише един нов и актуален предговор.

НАДЕЖДА  БОНЕВА  е автор на:                                                                                                                    – научната  монография  „Константин Величков и италианската литература“, 1987г. – сега се подготвя се за издаване като книга ;                                                                                                                    – на стихосбирките „Страхът от самотата на щурците“ – Пловдив 2006 г.  и „Любовен дует“ – Пловдив 2009 г.  ;                                                                                                                                                       – и в Италия е издала стихосбирките – „Semi di zenzero“ – Empoli , 2007 г. и  „Duetto d’amore“—Bologna , 2009г.;

09dimdam3

На срещата в Пазарджик имах възможност да поканя и запозная писателката с част от италианската диаспора тук и затова благо даря на техния неформален лидер, сеньор Антонио Тотиньо и неговите гости италиански журналисти. Те свободно общуваха на италиански и препоръчаха ан авторката да издаде романа си и на италиански издаде романа си и на италиански .

09dimdam4

Срещата с писателката започна с Шопен , в изпълнението на рояла на малката и талантлива пианиска Надежда Александрова и завърши с разговори  и автографи.