Албена ГЪЛЪБИНОВА

В конферентната зала на Културен център на MOO “БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ ВИТЯЗИ ХАН АСПАРУХ”  се проведе Кръгла маса на тема „9 май 2015 година – 70 години от победата на хитлерофашизма във Втората световна война”.

Участие взеха отзовалите се на нашата покана видни историци в лицето на проф. д.и.н. Милен Семков, проф. д.и.н. Людмил Спасов, доц. д.и.н. Бисер Георгиев, г-н Бойко Сираков – уредник в отдел „Нова и най-нова история“ в Регионален исторически музей – Пазарджик; Директора на Регионален исторически музей г-н Хаджийски; членове на организацията от цялата страна  – деца и родители други уважили събитието гости. Видеоконферентна връзка с проф. д.и.н. Андрей Пантев, която беше заложена в програмата, за съжаление не се осъществи по време на дискусията поради технически причини. По-късно успяхме да се свържем с него и коментирахме по темата. 

Основните разисквания засегнаха причините за започването и хода на Втората Световна война, като се акцентира върху приноса на Съветския съюз – днешна Русия и съветската армия за успешната борба срещу хитлерофашизма, чрез подготовката и провеждането на военни операции. Особено внимание се обърна на най-емблематичните от тях – битката за Москва, Сталинград, Ленинградската обсада, операция Багратион, Курската дъга и др. Вниманието беше насочено и върху приноса на тила – подкрепата на обикновените хора и трудностите, които са изпитвали, жертвите, които са правили и давали.

Не беше подминато и българското участие в тези събития, като специално внимание се обърна на далите своя дан от Пазарджишки район. Поуките, които трябва да си направим, за да не допускаме отново подобни  катаклизми намериха отражение в обсъждане на борбата срещу проявленията на съвременния нацизъм, коментирайки подтемата „Световна заплаха „нацизъм” в съвременния свят“.

Деца от Асоциацията раздаваха в центъра на Пазарджик брошури и закачваха „Георгиевска лентичка“ –  символ на войнишката храброст и героизъм. Този символ е израз на уважение и признателност към ветераните, принос към паметта на падналите на бойното поле, благодарност към хората, отдали всичко за фронта и благодарение на които е постигната победата през 1945 г.

10Николай Николаевич

Осъществена беше връзка със зам. Председателя на нашата Асоциация – Милена Гълъбинова, която представяше организацията на парада в Москва. Поздрави получихме и от Председателя ма МОО „Асоциация Витязи“ – Николай Немчинов. Участиците в Кръглата маса – в т. ч. гостите посетиха и разгледаха изложбата уредена в чест на 9-ти май в Регионален Историческия музей на Пазарджик.  За почитане на паметта на загиналите във военните действия беше отслужена панахида в църквата „Света Богородица”.

Гостите и участниците отдадоха своята почит на далите живота си за България от Пазарджишки район, като поднесоха цветя пред паметника на  Двадесет и седми пехотен чепински полк.

10Панахида в Света Богородица

За възможността да се организира и проведе това мероприятие основна заслуга има господин Георги Делчев. Поднасяме искрената си благодарност от името на всички членове на Асоциацията за предоставената материална база, за активното и неуморно съдействие, което оказва непрекъснато за всички инициативи на Организацията. Сърдечно благодарим и на госпожа Делчева, на чиято съпричастност също често разчитаме.