Българският президент Росен Плевнелиев откри в Монголия паметник на кирилицата. Монументът се намира в двора на 118-то училище в столицата Улан Батор. Той е висок над 4 метра и е дело на скулптора Спас Киричев от Пазарджик. Той е и автор на монументалния паметник на славянските първоучители Кирил и Методий, който се намира в Пазарджик. Паметник на Кирил и Методий, на същия автор може да се види и в Стрелча.

Финансирането на начинанието в Улан Батор е поето от ордена на рицарите Тамплиери в България.
Паметникътпредставлява Огън от букви на Кирилица, а в състава на официалната делегация са включени и представители на Ордена, сред които и проф. Николай Овчаров. В делегацията влиза и експосланикът ни в Монголия и настоящ кмет на Стрелча – Иван Евстатиев. Благодарение на кирилицата, която се използва от 1947 г., цялото население на Могнолия е ограмотено до 1980 г. и по този повод страната получава признание от ЮНЕСКО.

11kiril

Президентът Плевнелиев се срещна днес с монголския си колега Цахиагийн Егбелдорж, с председателя на Великия държавен Хурал (парламента на страната) Зандаахуу Енхболд и с министър-председателя Чимед Сайханбилег.

Монголия ще търси българския опит при изграждането на софийското метро, стана ясно още на пресконференцията на двамата президенти. Скоро предстои посещение на кмета на Улан Батор в

София.