Огромен винил с фотографии на архитектурни детайли ще скрие част от фасадата на сградата на Регионалния исторически музей и ХГ“Станислав Доспевски“, в частта на затвореното бивше кафене, стана ясно по време на първата среща на уъркшоп „Архитектурни елементи от Пазарджик“. Стартът на събитието бе даден от шефката на сектор „Култура“ към общината – Диляна Матакиева. Това е част от първия фестивален ден на „Арт идея, арт алея“, който ще продължи до 25 май в областния град. Проектът се реализира от „Мастер Арт“ студио, като в него ще вземат участие над двадесет фотографи от цялата страна.

Не се учудвайте, ако срещнете цяла тайфа държащи в ръце фотоапарати, защото те утре започват своя изследователски тур по сградите от Възраждането пръснати на територията на града. Кратка презентация на това, което е характерно за този етап от архитектурното и историческо развитие на града направи уредникът на Етнографската сбирка – Вася Гергинева. Тя очерта основните забележителности – възрожденските къщи на Станислав Доспевски, Константин Величков, Николаки Христович, Измирлиевата къща, както и характерните религиозни сгради на църквата „Успение богородично“, „Куршум джамия“ и „Синагогата“.

След нея акценти представи и Стефан Смиленов, който насочи фотообективите и към красиви места съществували през Възраждането, като Старата поща, днес символ на Пазарджик, а също така припомни и характерните за някогашната градска архитектура тротоари от тикли.

Фотографите ще направят своя фотолов до понеделник, когато отново ще се съберат, за да изберат най-добрите находки, които само няколко дни по-късно ще можем да видим и ние.