16ka

Стотици пазарджиклии познават добре учителката Катя Калеева. Тя е един от запомнящите се преподаватели, които са обучили на четмо и писмо децата завършили ОУ“Климент Охридски“ в областния град. Въртележката на живота я отвежда и оставя в Рим, където тя живее. В момента Катя Калеева – Паскуини е в Пазарджик и ще бъде нашият екскурзовод във Вечния град. По повод на връчването на първата Национална награда на името на Константин Величков днес, тя ни разказва за отпечатъка оставен от първия призьор – проф. Величко Минеков в столицата на Италия.

На 21 май 2010 г. лично Бойко Борисов дойде в Рим, за да присъства на откриването на паметника на Иван Вазов, разказва Катя. Неочаквано за присъстващите българи там се озова и тогавашният премиер – министър на Италия – Силвио Берлускони.

16minekov

Статуята на Вазов е в цял ръст, излята е от бронз, висока е 2,60 м и е монтирана върху постамент с височина 2,20 м. Автор на паметника е скулпторът проф. Величко Минеков, който също бе там, заедно с бизнесмена Божидар Петракиев, дарил средствата за родолюбивото дело.

16minekov2

Паметникът се издига на площад „Торвалдсен“, който носи името на датския скулптор от епохата на неокласицизма Алберт Торвалдсен (1770-1844), живял и творил няколко години във Вечния град. Това е забележителна част на Рим, в която са разположени Музеят на модерните изкуства и паркът Вила Боргезе със световноизвестната си галерия. Идеята за паметник на Иван Вазов се ражда през октомври 2009 година, на разговор в София между Берлускони и министъра на културата Вежди Рашидов. На 19 януари 2010 г. Римската община одобри българския скулптурен проект. Така паметникът бе открит в навечерието на Деня на славянската писменост и на българската просвета и култура, разказва Катя. Това е един много голям празник за цялата българска диаспора в Рим, всички ние с трепет го очакваме.

15maika i dete

Как посрещат 24 май в Рим? Това ще бъде следващият ни разказ.