Още шест хиляди декара успя да продаде община Белово на варненската фирма „Навигатор 5“ ЕООД, а това се случва непосредствено след репортажа на БТВ за злоупотреби извършени от кмета Костадин Варев и интервюто с премиера Борисов, който от същия ефир по време на интервюто с Антон Хекимян заяви, че е разпоредил проверка по случая. Според сключения договор, цената на един декар е 140 лв. Затревените ниви са пръснати на територията на цялата община, сочи договорът. Балансовото число на „Навигатор 5“ ЕООД за 2012 – 2013 г. е под двадесет хиляди лева, под двадесет хиляди лева са и приходите на фирмата. За посочените години дружеството не раелизира печалба, сочат финансовите отчети в Търговския регистър. Вероятно през тази година, фирмата е успяла бързичко да натрупа печалби от около милион лева, за да напазарува земя или по-вероятно е взела парите на заем от добри хора.

Dog Zemja Belovo 1 strПотърсихме за коментар кмета на Белово – Костадин Варев, но той не вдигна телефона си. Очакваме и неговото мнение по случая.

Община Белово е продала на няколко транша 30 хил. декара общинска земя на една фирма. Това става ясно от писмо на кмета до областния управител на Пазарджик, разкрива разследването на БиТиВи, излъчено на 11 май. По този начин местните животновъди и земеделци се превърнали в закононарушители, защото хранят животните си в чужди пасища.

До миналата година стопаните наемали земята от общината, използвали я за да хранят животните си там и получавали евросубсидии за всеки декар. Казват, че разбрали, че общината е продала всичката си земя, когато за поредна година подали заявления до кмета Константин Варев да наемат площи.

На 31 юли миналата година Общинският съвет възлага на кмета да организира търг и да продаде общински земи, описани в 4 приложения. Земеделците и животновъдите твърдят, че търг въобще не е имало.

Търгът не бил обявен никъде освен в сайта на общината. А на сайта пък няма и следа от обявление.

Кметът обяснява, че голяма е вероятността вече да го няма това решение. „Това, че не е останало обявлението след привършването на процедурата, не значи че няма обявление“, обяснява той.

Юристката Цветелина Митева допълва, че „никъде не казано, че в рамките на 5 години трябва да висят обявите“.

Оказва се, че единствените, които са виждали обявата в сайта на общината, са двама съдружници от чисто новата тогава фирма „Българско земеделско производство“ ООД. Кметът и юристката на общината не са сигурни колко точно търга е спечелила тази фирма – 3 или 4.

Справка в Търговския регистър показва, че „Българско земеделско производство“ е регистрирано точно в деня, в който Общинският съвет възлага на кмета да продава общинска земя – 31 юли. Капиталът на дружеството е 500 лв. С равни дялове участват двама съдружници – Ивайло Пенев и Неделчо Недялков.

„Президентът на фирмата, която е изкупила земите, неговият бизнес е акробатичен рок енд рол, фирма за сватби и дърводобивни фирми, които не са отчели никакви печалби“, казва бившият кмет на Белово Васил Атанасов.

atanasov

Неделчо Недялков наистина е един от ръководителите на клуб по акробатичен рокендрол във Варна. Търговския регистър показва, че той участва в няколко фирми без или с малка печалба. Пред общинските съветници кметът обяснява, че такъв стратегически инвеститор, който да купи земите на Белово, той и колегата му Кузман Маринков ходили да търсят чак в Италия.

Екипът на БиТиВи е поискал, но не е получил точния брой на сделките, които кметът Варев е подписал с „Българско земеделско производство“, точната площ на земята, която е трансферирана към фирмата и точната сума, за която е купена земята. Въпреки неизпълнения ангажимент за официална информация се знае, че 30 000 декара са продадени за около 2 милиона лв. или средно по 80 лв. всеки.

„Като средна цена съм сигурен, че на всички ще направи впечатление, че е ниска цена. Спазили сме условието да не е по-ниска от данъчната оценка. Съобразили сме се“, казва кметът. Той оправдава с лошото състояние и голямата площ на земите, които е продал.

30 000 декара, от които имаме курортна земя в местността Куртово, която не е 80 лв., а би следвало да струва 2000-3000 лв. декара„, смята Васил Атанасов

След сделката част от земите на Белово вече са ипотекирани към две банки, вижда се от справка в имотния регистър. За тях общината получила 2 милиона от фирмата, а вестник „Банкер“ твърди, че фирмата получила 10 милиона от банките.

Кметът смята, че недоволните земеделци го атакуват, защото спрял практиката им да използват земя, без да плащат наем на общината. Още през първия си мандат събрал почти 280 000 лв. от наеми.

„Не лишаваме общината от земя. Земята според вас може ли да бъде преместена в друга община? Или в друга държава“, заявява той и повтаря, че процедурата е дала възможност на абсолютно всички да участват.

Земеделските производители са категорични, че Варев е продал земята на себе си.  Областният управител Трендафил Величков е сезирал прокуратурата за първата сделка.