Стипендия съизмерима с 50 000 долара спечели десетокласничката от ЕГ“Б.Брехт“- Пазарджик Екатерина Павлова. На шести март тя получи писмо от фондация, която осигурява едногодишно обучение в тамошна гимназия. Катя изучава английски език в пазарджишкото школо. За възможността да замине за Щатите тя е научила от свои познати, а стипендията и се присъжда от „Българската асоциация по четене“. Скромното момиче се надява да се запознае с културата на САЩ, както и с много интересни нейни връстници от целия свят спечелили подобна стипендия. Тя ще бъде настанена в Колорадо Спрингс и ще учи в гимназията в „Fountain Valley School“.

19katya2

Катя ще се обучава по американска програма, но ще трябва да изучава и предметите, които ще учат нейните съученици от Езиковата гимназия, тъй като когато се прибере от Америка ще трябва да държи приравнителни изпити, за да вземе 11 клас.

Извънкласните и занимания са свързани с Клуба по речи и дебати в „Б.Брехт“, в който тя има многобройни постижения, две втори места на „Дуетен скеч“, също и медали от рецитиране на поезия и четене на проза, изнасяне на авторска реч и др.

Харесва театъра, защото и е любопитно това как човек може да се превъплъти в стотици различни същности, които често нямат нищо общо с неговата лична. Също така е впечатляващо как един сценарии, може да бъде разчетен по различен начин от всеки човек, въпреки че играе чужд персонаж, актьорът или актрисата, винаги показват част от себе си, чрез собствената интерпретация на образа. От малка Катя се занимава с музика, а от спортовете я привлича фехтовката и плуването, занимавала се е с петобой.

Мечтае да се занимава с медицина, тъй като родителите и са лекари. Но нейното желание е свързано с онзи клон от тази наука, който се занимава с изследователска работа, а не пряко лечение.