Поредица от мерки за нормалното протичане на абитуриентските балове и предстоящите празник на Пазарджик и 24 май са предприети от полицията, съобщи говорителят Мирослав Стоянов.

В момента текат срещи с ръководствата на учебните заведение в региона за получаване на информация относно датите и местата за провеждане на баловете, както и инициативите по повод 24 май. Уточнени са маршрутите за придвижване на абитуриентите от местата за събиране до увеселителните и питейните заведения.

Инспекторите от сектор «Държавен противопожарен контрол» при РДПБЗН-Пазарджик правят проверки за създадената организация за осигуряване на пожарната безопасност на местата за празнуване, условията за евакуация, инструктирането на персонала за действия при пожар и състоянието на системите за гасене и известяване при пожар.

Екипи на сектор «Пътна полиция» и Районните управления в областта са подготвили провеждане на специализирана полицейска акция за пътна безопасност в дните на баловете. Ще се следи особено много за управление на МПС след употреба на алкохол или от неправоспособни водачи, рискови маневри и неправилно превозване на абитуриенти по маршрутите за придвижване. Ще бъдат включени всички налични средства за видеоконтрол и заснемане на нарушителите.

Създадена е организация всички абитуриентски балове да бъдат охраняване с полицейски служители. Това е традиционна практика в ОДМВР-Пазарджик имаща за цел да предотврати възникване на инциденти с празнуващи младежи. В заведенията няма да бъдат допускани външни лица, хора с агресивно поведение, в нетрезво състояние, лица носещи огнестрелно оръжие или опасни предмети.

По време на празника на град Пазарджик са предвидени множество културни прояви в централната градска част, пешеходната зона и Парк-Остров «Свобода». Те ще бъдат обезпечени с охрана на служители от охранителна и пътна полиция. Предвид на празничната програма и традиционното литийно шествие ще бъде създадена временна организация на движението във въпросните участъци. Аналогични мерки ще се предприемат и за провеждането на честванията свързани с 24 май-Ден на българската просвета и култура.

Ръководството на ОДМВР-Пазарджик пожелава на всички младежи, на техните семейства, близки и приятели весели, безгрижни, щастливи и безаварийни празнични абитуриентски вечери.