Възраждането на старите занаяти реши да възкреси собственичката на галерия „Арт форум“ – Маргарита Иванова, като днес това бе едно от събитията на фестивала на изкуствата „Арт идея, арт алея“. Всеки, който реши да посвети поне час от времето си на позабравените бабини занимания можеше да го направи, тъй като имаше възможност да се тъче на стан, да се плете на две и една кука, да се преде или дори да се прави дърворезба. Интерес към заниманията проявиха предимно ученици от пазарджишките училища, които с интерес се включиха в част от заниманията. Плетивото се стори забавно дори и на момчетата, а едно от тях се престраши да направи няколко брънки с двете куки. Опитът се оказа успешен, а младият господин се убеди, че занятието на някогашните пазарджишки домакини може да носи удоволствие. Гостенка на своеобразната седянка бе и народната певица Иванка Иванова – Питрек, която също демонстрира своето умение, което е било характерно за някогашните дамски сбирки.

20magi1

Всъщност в студените и дълги зимни нощи жените от Пазарджик, а и не само са си организирали подобни соарета, като всяка от тях носела своето ръкоделие. Някои бродирали гоблени, други кенарените си ризи, трети плетели дрехи и търлъци, а четвърти предели вълна. Така времето минавало по-бързо, раздумката вървяла, а щом дойдел моментът жените пеели.

20magi2

В днешно време дамските занимания са доста по-различни, но все пак дали не трябва да се постараем да запазим традициите и да върнем старите занаяти към нов живот?

20magi4 20magi5