С тържествена литургия стартира днешния празничен за християните и пазарджиклии ден, който съчета в себе си два православни и един светски празник. Спасовден и Св.Св. Константин и Елена, както и празник на Пазарджик отбелязват жителите и гостите на града.

21todor

След черкуването присъствалите на литургията се включиха в традиционното литийно шествие, което тръгва от храма на равноапостолите – покровители на града и стигнаха до централния градски площад „Константин Величков“, за да присъстват на тържествения водосвет за здраве и благоденствие. Малко по-късно кметът на Пазарджик – Тодор Попов вдигна флага на града, с което сложи официалното начало на празника.

21todor3

Както винаги до сега бе направен и ритуалът за първото новородено бебе на днешния ден, което тази година е момиче и носи по волята на родителите си името Марияна. Майката на красивата чаровница, която е от Огняново се нарича Елена. За съжаление от Пазарджик до момента на тържеството нямаше родено бебе, но не е изключено това да стане до довечера. Иначе пак по стара традиция всички осемнадесет годишни родени на днешния ден получиха по сто лева за празника.

21todor2