Невероятно красивата сграда на читалището в с. Славовица се руши с всеки изминал ден. Тя е правена през петдесетте години на миналия век и излъчва аристократичност и спокойствие. Единственият начин да се предпази от пълна разруха е вратите на мястото, събирало навремето всички жители на селото, да бъдат заключени.

DSCF2378

Отломки от хоросан, пясък, вар от мазилка, парче желязо дошло Бог знае от къде може да видите на сцената, вместо актьори. Местните хора все още си спомнят времето когато тук е изнасяла концерт примата на нашата естрада Лили Иванова.

DSCF2389

Освен като киносалон, огромната зала с плюшени седалки е била ползвана и като място за изнасяне на театрални представления, събрания и чествания. Дълго време там са се провеждали и тържествата посветени на земеделския лидер Александър Стамболийски, който е роден в населеното място. Днес в него има около петстотин постоянно пребиваващи жители, разказва кметът Стоянка Костова.

DSCF2387

Драмата с читалището не е от днес, пропадането на покрива е започнало още преди десетина години. Преди избори политици от почти всички партии обещавали съдействие, ахкали и охкали очаровани от видяното, но всъщност след това не се случвало нищо. Когато пораженията взели по-големи размери, БЗНС решили да си правят събранията на открито, направо на Янини грамади.

DSCF2379

Бих искала да мога да върна предишния блясък на сградата, разказва Стоянка Костова, но тук трябва да се вложат милиони. Непокътната засега е само мраморната мозайка по пода, която е неподвластна нито на пек, нито на жега.

Читалището е свързано с кметството посредством друга по-ниска сграда – Библиотеката. Днес тя също е безмълвен паметник, отварят я само когато има желаещи да я ползват. Целият ансамбъл се допълва изящно от часовникова кула, която също не се ползва по предназначение. Сега на покрива и стоят накичени антените на мобилни и интернет оператори.

DSCF2374

От скоро тук купуват имоти заможни софиянци. Бумът на търговията бил през първите пет години на този век, когато имало случаи само срещу 4000 лв. човек да се сдобие със старинна постройка. Сега в кризата хората обедняха и искат баснословни суми, които няма кой да им даде, разказва дамата.