Катя КАЛЕЕВА – ПАСКУИНИ

Датата 24 май се посреща с особен трепет от българската общност в Рим. Там имаме традиция в този така свят за всички славяни ден да посещаваме църквата Сан Клементе, където е погребан нашият Константин – Кирил философ, създателят на българската азбука. Обикновено там има делегации от всички държави, които използват кирилицата и те влизат в хладното подземие по определен за това ред. Това, което може да се види и е останало там до днес е барелефът поставен още от времето на Тодор Живков. Не имало български държавник или обикновен турист от тогава насам, който да не е намерил време, за да се поклони на това свещено за нас българите място.
16katia
Миналата година на 23 май там дойде и премиерът Бойко Борисов, за да присъства на тържествената литургия, която се отслужба от нашия свещеник на черковно-славянски език. Обикновено на празника се организира и прием в българското Посолство, където присъстват всички живеещи в Рим българи.
16katia - bojidar
Там е и мястото където се провежда и традиционния празничен концерт, в който вземат участие различни ансамбли от страната ни, а също така и самодейни състави от нашата общност, има и рецитал на български стихове от нашите деца в Рим. За мен и моите сънародници е чест да присъстваме на тези събития, които се изживяват по един много по-различен начин когато си на хиляди километри от Родината.
16katia-ikoni
От скоро българската общност получи правото да провежда православните си религиозни тържества в храма „Сан Паоло регола“, след като загубихме правата над катедралата, която се намираше непосредствено до величествения символ на Вечния град – фонтанът Ди Треви.
Паметник на Кирил и Методий в Рим има в двора на Българското посолство. Там всеки наш сънародник може да постави букет или венец. За мен това е особено важно, защото съм начален учител и с трепет престъпвам пред този паметник. Старая се да възпитам и усвоите деца и внука си любов към писмената. Това бе причината, когато внукът ми Кристиян бе при мен в Рим това да бъде едно от първите места, които да му покажа.
24may5-katia
Обичам Пазарджик и намирам, че градът днес е много разхубавен. В днешния ден поздравявам всички свои колеги и бивши възпитаници, като им пожелавам да бъдат здрави и никога да не се предават, независимо от това какви трудности ще се изправят на пътя им.