Българските писмена са нещо уникално и днес в деня, в който ги почитаме ви срещаме с една истинска патриотка – Иванка Иванова – Питрек. Тя прави всичко възможно да съхрани текстовете и мелодиите на песни събирани не само от Пазарджишко. Онлаин са всички електронни книги с български народни песни, издирени и изпяти от нея, общо 637 на брой.

24IVANKA1

„Песните на Иванка Иванова“, „Български народни песни от Пазарджишко“ 2013 са съхранени на три езика – български, немски и английски, друга електронна книга на певицата от 2012 година е “Фолклорно посвещение “ е кратък семинар по народно пеене. Книгата е на четири езика:български, руски, немски и английски.

Пея от както не се помня, казва Иванка Иванова – Питрек. Разказвали са ми как още в детската градина съм пеела когато ни слагат да спим. Учителката ми казвала: Хайде заспивай, недей на пееш, а аз съм отвръщала – както си пея, така ще заспя. Музиката и българското е в кръвта ми. Любовта и я отвежда в Германия, където тя остава и до днес. След смъртта на съпруга и, прекарва голяма част от времето си в България. Синът им 29 годишният Жан Питрек сега е в Кьолн.

Най-важното за мен е да се съхрани България, да се съхрани Пазарджик, да запазим за бъдните поколения всичко, което нашите предшественици са създали, защото без култура една нация няма минало, няма и бъдеще. Неща в днешния хубав ден всички да се поклоним на братята Кирил и Методий, благодарение на окито можем да напишем всичко онова, което извира от сърцата ни, казва Иванка.

На 28 май Иванка Иванова – Питрек е поканена от Пенсионерския клуб в Семчиново, за да им попее. Тогава ще се празнуват рождените дни на всички, дошли на бял свят през най-хубавия пролетен месец, смее се дамата. Ще се радвам, че мога да доставя радост на възрастните хора, които въпреки несгодите на живота в Родината ни имат сила да се усмихват.