Минимум хиляда лева струва изпращането на абитуриент на своите родители, сочи анкета сред семейства, които през тази година имат зрелостник. В сумата влизат дрехите за бала, вечерята с роднини, както и цената на куверта на самия дванадесетокласник.

Ако към тези разходи добавим наем за автомобил, както и джобни за втора вечер и самата втора вечер, сумата смело скача до 1500 лв.

Това е незабравим момент за всеки човек и се случва само веднъж в живота му, разказват анкетираните, но признават, че за да посрещнат харча са спестявали от няколко години насам. Други пък са взели кредит, за да покрият разхода. Към екстрите на бала за девойките влиза и пластична операция. Някои искат бюст, други нос, трети дупе. Излишно е да се подчертава, че всичко това може да си позволят само семейства, чийто доходи са далеч над средните за Пазарджик.

Има случаи, в които въпросните корекции по тялото се плащат не от семейството, а от приятел на момичетата. Момчетата почти не лягат под скалпел, за да си оправят профила на носа. Те смятат, че пластичната хирургия е наложителна само, ако уврежданията по тялото са настъпили в резултат на болест или нежелан инцидент.

Всеки абитуриент ще влезе в ресторанта с около сто лева в джоба. Те са предвидени за харчове които надхвърлят първоначалния куверт. Той варира от 100 до 150 лв. взависимост от ресторанта. Роклите на момичетата струват между 400 и 1500 лв. Като това се определя от това дали са маркови, шити по поръчка или са обикновена конфекция.

Повечето от завършващите признават, че са си купили дрехи от Пловдив. В Пазарджик всичко е доста по-скъпо от колкото там, разказват и родителите. Повечето от тях са направили дълъг тур по МОЛ-овете в града на тепетата или в София. Там са открили мечтания костюм, риза и обувки.

Момичетата носят повече аксесоари, към техните одежди задължителен елемент са бижутата, чантите, прическата и гримът. Прическата гълта от петдесет до сто лева, а бижутата са обикновено сребърни. Златото също е модерно, но тийнейджърките смятат, че то е за по-възрастни дами.