Общинските съветници на Септември прекратиха днес договора на общината с чистещата до момента фирма „Екобул проект“. Причина за това стана неправомерното му сключване на 21 март 2015 г. „Екобул проект“ са имали изтекъл десет годишен контаркт, който е приключил преди няколко месеца. Вместо да обяви обществена поръчка, кметът Петър Бошев е подписал разваленият днес договор, според който до края на годината фирмата трябва да прибере от общината сумата от 290 000 лв. Сключвайки го този договор става безсрочен, твърдят съветниците, защото той е валиден до избора на нов изпълнител. Такъв може и да не се прояви в продължение на години, единодушни са септемврийските народни избраници.

26dogogvor

Срещу „чистачите“ нещо против имат не само общинските съветници, а и селските кметове, които изразиха недоволство, че графикът по техните населени места е за почистване от три до пет пъти месечно. Контейнерите са стари и прогнили и на практика боклуците са навсякъде. Същото е и положението в Септември, където сметоизвозването е по-сгъстено.

DSCF2452

В срок от един месец Общината трябва да намери решение на казуса, тъй като наближава лятото и проблемът с отпадъците ще стане още по-голям. Този договор трябва да отиде направо в Прокуратурата, бе коментарът на част от общинските съветници. Според тях кметът Петър Бошев е превишил правата си и е нарушил закона, който предвижда договори над определена сума да бъдат сключвани след провеждането на обществена поръчка, както е в случая.

Проблемът с неправомерно сключеният договор не бе включен в Дневния ред на днешното заседание, но зае шесто място в него, след като по предложение на кмета Петър Бошев, бе оттеглена друга точка.