Като в пиесата на Дарио Фо, БСП съветниците отсекоха, че нямат никакво намерение да възстановяват надплатените им заплати за периода от първи януари 2012 до промяната на законодателството през 2014 г.

Румен Петков си призна, че неговата сума възлиза на 3083.58 лв., но той не смята за нужно да я възстановява, защото има желание да види с очите си, как кмета, председателят на Общинския съвет, главният счетоводител и финансистът на общината ще бъдат глобени, както това се предвижда от Държавна финансова инспекция. Липсата на акт за начет е основния мотив, който изтъкна адвокатът за поведението си. Нито един съветник не се е редил на опашка, на нас тези пари са ни преведени по сметките. Ние нямаме никаква вина за това, че някой не си е гледал работата, каза още Петков.Администрацията не е съд, нито съдебен изпълнител.

Съпартиецът му Йордан Димитров заяви, че Хари Хараламбиев и кмета Тодор Попов са виновни, че те са получили по-големи суми. Въпросът бил внесен за обсъждане още преди време, но тогава председателят бил успокоил съветниците, че ще се намери начин за решение на проблема.

В крайна сметка в Пленарната зала стана ясно, че няма юридически механизъм, който да накара бащиците да връщат пари, но остава моралната страна на въпроса. По йезуитски подходи Илия Джамбазов, който метафорично обясни бъдещата самота на кмета и неговите съветници, но за да не бъде обвинен в липса на морал ще си направи план за разсрочено плащане на парите.

Какво ви пречи да върнете тези пари, преди да сме получили решение в името на народа?- попита съветникът Димитър Петков. Става дума за морален казус, а ако не желаете да възстановите средствата това ще стане по друг законов път, подчерта той.

В крайна сметка точката бе гласувана и приета с 22 гласа, а кметът упълномощен да извърши правни действия за възстановяването на невърнатите суми. Коментарът на Румен Петков след това бе: „Прие се едно правно нищо, което ще донесе нови щети на общината“.