Кулинарна изложба съчетала в себе си професионализма на местните кулинари сложи край на етнофестивала „Културата на бъдещето и бъдещето на културата“ в Пещера. Събитията започнаха на 27 май, а четирите дни се изнизаха неусетно като оставят много нови приятелства и много нови впечатления, защото за първи път в родопския град участваха гости от  Македония, Турция, Босна и Херцеговина. Особено силен бе третият ден, в който бе общият концерт на участниците, а емоциите свързани с изживяванията все още са изключително живи.

Мнението на гражданите е, че от година на година етнофестивалът става все по-богат и по-хубав. Няма съмнение, че това е един истински букет от взаимно уважение и толерантност към обичаите и традициите на хората, които живеят в Пещера, а вече и на Балканите. В потвърждение на думите им в центъра на града вчера се изви най-дългото хоро играно там, то бе съставено от всички участници на етнофестивала, а танцът бе право хоро.

Нашата цел е да превърнем Пещера в символ на толерантното отношение между хората, каза кметът Георги Козарев. В продължение на столетия тук битуват пет етноса, които намират общ дом и обща трапеза в нашия град. Ние каним и нашите балкански съседи, независимо от техните вероизповедания да се присъединят с присъствие и заедно да засвидетелстваме, че когато хората искат да постигнат нещо, намират път и начин.