Какво щеше да стане, ако циганин беше пребил българка? Този въпрос задава мъжът на пребитата точно на Черешова задушница, заради череши Гергана. Двадесет и четири годишната, бременна в седмия месец жена все още е в МБАЛ – Пазарджик.

01uksel

Съпругът и – Митко бил в Бургас по време на инцидента. Върнал се късно вечерта, защото у него била личната карта на жена му, която нямало как да постъпи в здравното заведение без нея.

Всичко започнало в събота сутринта, когато Гергана отвела трите си деца на църква, с надеждата да изпроси храна и някоя стотинка. На връщане, близо до сградата на Полицейското управление в Пещера, жената видяла череша пред една от къщите. Започнала да бере и в това време от вътре излязъл собственикът на къщата, Нанко. Той бил бивш таксиметров шофьор. Вместо да я прокуди с думи, мъжът грабнал метален прът и ударил едно от децата, в резултат, на което е разцепил горната му устна, твърди майката на пострадалата – Надка. Гергана се втурнала да брани момичето, а Нанко започнал да я налага по тила, а след като паднала с ритници я удрял в бъбреците.

Случайна очевидка на случилото се звъннала на 112 и малко по-късно на място пристигнала линейка. Тя докарала пострадалата до Бърза помощ в Пазарджик. След като я прегледали тук и казали да си върви, защото няма здравни осигуровки и няма как да постъпи в болница.

Пещерката от Луковица си тръгнала пеша. Пътьом я застигнал неин познат, който обещал да я закара. Междувременно за случая научил общинският съветник Юксел Яшаров, на който се обадил спътникът на Гергана. Той тръгнал към Пазарджик като помолил да го изчакат, защото Гергана твърдяла, че продължава да има болки.

Когато дойдох тя цялата трепереше, заедно с мен дойде и майка и. Върнахме се пред вратата на Бърза помощ, защото исках отново да я прегледат. През цялото време тя трепереше, първо помислихме, че е от страх. По едно време обаче изпадна в беззсъзнание. Започнах да тропам по вратата на Бърза помощ. Звъннах на д-р Пангарова и обясних какво става. След това Гергана беше прегледана и я изпратиха към отделението. Направиха и изследвания на ехограф, за да се види състоянието на детето. За щастие бебето е добре, не така обаче се чувства майката. тя досега диша с кислородна маска, а за да не се движи, заради плода са и поставили и катетър.

В пуснатият до медиите бюлетин случаят не беше отразен. Все още очакваме становище от ОД МВР – Пазарджик – бита ли е Гергана.

Не може да се пренебрегне това, казва Юксел Яшаров. В Пещера може да стане втори Гърмен. В нощта на побоя удържах над стотина човека от Луковица, които искаха да се бият с Нанко. Обясних им, че полицията и институциите трябва да си свършат работата. Сега се оказва, че нито една институция не си гледа задълженията. В момента събираме пари помежду си, за да платим здравните осигуровки на Гергана. За да остане на лечение в болницата тя трябва да заплати левовата равностойност на 36 месечни здравни вноски, казва Яшаров. Семейството е изключително бедно. Работи само Митко, който е останал на улицата след 24 години стаж в БКС -то. Сега обикаля по строежите, за да изкара някой лев.

Искам да кажа на онези, които ме обвиняват, че си правя предизборна кампания, че това не е така, каза още Юксел. Ние живеем в нормална европейска държава и така, както циганите нямат право да обиждат и пребиват българи, така и българите нямат такова право. За случая вече са сезирани и неправителствени организации, които се занимават със защита на човешките права. Благодарение на моята намеса в Пещера бе предотвратена саморазправа на роднините на Гергана, с човека, който и нанесе побоя. Той се казва Нанко и е най-старият таксиметров шофьор в Пещера. Знаем, че вече работи като международен шофьор и по принцип не стои постоянно в Пещера. Лично аз съм пуснал жалба по случая с Гергана в РПУ – Пещера, в 22.30 ч в събота. От там ме увериха, че ще я предвижат, заяви Яшаров.

Сега на ход са институциите.