Жителите на две централни улици в Пазарджик събират подписка за светофар на натовареното кръстовище на „К.Величков“ и бул. „Освободител“. Пресичането там е направо невъзможно в пикови часове, възмущават се гражданите. Според тях наличието на близкото училище „Отец Паисий“ и МБАЛ“Здраве“ са достатъчно основание в подкрепа на тяхното искане. Сутрин, по обед и особено надвечер се чака и по половин час, за да се източи потокът от автомобили. Независимо, че има пешеходни пътеки, повечето от водачите не се съобразяват с чакащите пешеходци. Възрастните хора се намират в най-затруднено положение, защото докато минават по пътеката недобросъвестни шофьори надуват клаксоните. Става дума за хора, които са тръгнали за Поликлиниката и повечето от тях не са в цветущо здраве, разказва пенсионерка от другия край на града, която ходи с бастун и казва, че пресичането на пътеката е сериозно изпитание в натоварените часове.

Има и друг момент, че хората, които са тръгнали към болницата понякога чакат и по десет минути, за да пресекат по главната бул. „Цар Освободител“. Въпреки че има светофар на кръстовището с бул.“Александър Стамболийски“, който трябва да регулира потока в посока към изхода на града, за да го избегнат част от водачите минават по второстепенни улици и излизат на „Цар Освободител“, за да поемат към Пещера или Септември. Противоположният поток не спира, защото от кръговото при бензиностанцията на „Шел“ до въпросното кръстовище няма светофар и потокът е постоянен. Така че дори да е свободно едното платно, ако по другото има поток, чакащите да пресекат по ул. „К.Величков“ са принудени да дебнат пролука. Освен това водачите се оплакват и от лоша видимост, защото има паркирани автомобили, а решетките, които ограничават безразборното пресичане на пешеходците също се явяват преграда за добрата видимост.

Живущите в апартаментите близо до кръстовището са ставали свидетели и на пътно-транспортни произшествия. Слава Богу до сега е имало само леки катастрофи, но трябва ли да се стигне до потрошаването на автомобили и хора, за да се сложи светофар? – казва Кристиан Ваклинов, който е инициатор на подписката. След като бъде събрана тя ще бъде представена в КАТ, от където ще се вземе решение дали натовареното кръстовище се нуждае от светофарна уредба.