Поне веднъж сте пили кафе и фреш тук. Сигурна съм. В „Зеленото“. Ако не сте идвали значи сте пропуснали да изживеете чувството, че емоциите имат вкус на киви, авокадо и зелена ябълка. Понякога лайм и круша.

02GORICA-ZELENOTO

Сега ще ви срещна с Горица. Тя е демиургът на това начинание, което днес все повече и повече хора в града харесват. Тя е носила в душата си тази идея до 2012 г. През декември от кафе-машината потича първата глътка кафе.

Мечтаех за това още от ученичка, споделя младата дама, която има вид на току-що завършила школо, но инак е майка на шестнадесет годишен син. Любовта към изкуството открива най-напред в СОУ“Георги Брегов“ където попада в класа на Маргарита Иванова. Пази много хубави спомени от онова време, а преподавателката и допълва, че все още в голямото фоайе може да се види пано правено от Горица.

02GORICA3

 

После решава да учи „Българска филология“ и след като успешно завършва има малък стаж като преподавателка. Трънчето на творчеството обаче не я оставя на мира и тя сменя професията като започва да се занимава с интериорен дизайн, а понякога пише стихове, есета, проза.

През 2011 решава, че трябва да смени попрището и да направи нещо за себе си. Дълго премислях нещата, нямах много средства, за да инвестирам в нещо голямо и реших да направя това бистро. От училище около мен имаше много хора, които бяха вегетарианци или консумираха малко месо, още тогава си говорехме, че в Пазарджик няма такова заведение, което да предлага такава храна и еконапитки. Така се ражда „Зеленото“ и сега в него ще откриете сладкиши, които са произведени с изключително малко захар, от пълнозърнесто тесто и твърде здравословни. Единствената фирма в Пазарджик, която подала ръка на Горица в това е „Захарната къща“. Заради това въпреки здравословното си съдържание бисквитките в „Зеленото“ са пресни като плодовете, от които се правят фрешовете.

Горица сама съчетава плодовете, които виждате пред себе си. Достатъчно е да кажете, че искате нещо сладичко или нещо киселко и минути по-късно то е пред вас, с уханието на банан, пъпеш или ябълка.

Наблюденията на Горица сочат, че хората предпочитат да пият най-вече портокал, но с радост пробват и другите вкусове, които тя им предлага. В създаването на коктейлите всъщност се включва с удоволствие целият екип, а понякога и клиентите. Кафето, което може да си поръчате е три вида, пак според вашите предпочитания.

Интериорът на „Зеленото“ е изцяло дело на Горица, но е получила и много подаръци от свои приятелки. Така например ще видите картина на Петя Стойнова, както и една пеперуда направена от тел. Много изящна. Поставена е точно до часовника.

Най-често отвън се заседяват адвокати, актьори, ученици или просто приятели седнали да си побъбрят. Често ще видите и хора разметнали около себе си папки и тефтери. Както и такива посръбващи кафе докато държат нова книга или таблет.

Най-новото начинание на Горица е веганско заведение, което ще откриете на бул. „Ал. Стамболийски“. За там обаче ще трябва да поизчакаме малко, защото малката стопанка все още посещава курсове за приготвяне на вегетарианска кухня. В края на юли Горица ще се развихри като хала и всеки любител на веганската храна ще получи това, за което винаги е мечтал. Горица споделя, че яде месо, но в малки количества, според нея човек посегнал към плодовете и зеленчуците трудно би се върнал към месото.