101 години след основаването и 60 години след построяването,  сградата на читалище „ Пробуда 1914г.”  в село Динката  е изцяло обновена. По повод празника на селото,  тя бе официално открита от кмета на община Лесичово инж. Серьожа Лазаров и председателя на читалището Спас Спасов. Стотици жители и гости на Динката се стекоха в центъра на селото да уважат празника и тържеството по повод изцяло реновираното им читалище.

1111

На събитието присъстваха народният представител от ГЕРБ д-р Дончо Баксанов и областния координатор на партията Найден Шопов. Над 1 милион лв. по Програма  за развитие на селските райони са вложени в ремонтните дейностти и подмяна на оборудването на културната институция. Те са спечелени по два проекта. Първият, който е на стойност 816 хиляди лв. , е по мярка 322 – „ Обновяване и развитие на населените места”. Средствата са изразходвани за цялостно саниране на сградата, подмяна на дограмата , пълно вътрешно и външно боядисване. Парите по втория, в размер на 189 хиляди лв. по мярка 321- „ Основни услуги на населението”, са използвани за пълна  подмяна на оборудване на читалището с нови маси, рафтове и столове, подмяна на седалките в залата на читалището, която е за 300 човека.

„ Ние сме единствената община в област Пазарджик, а може би и в страната, която в рамките на този мандат изцяло обновява 4 читалища в различни села.”, заяви при откриването кметът на Лесичово инж. Серьожа Лазаров.  По повод празника на селото той поднесе подаръци на най-младия и най-възрастния жители на с. Динката. Родителите на едномесечния Федя Каменов получиха бебешки принадлежностти, а за 93-годишната Димитрия Стоянова подаръка получи племенницата и.

Междувременно по-рано през деня в Динката, след водосвет отслужен от архимандрит Яков,  беше открит паметник на Кочо Честименски, който е роден в селото.

Вечерта кръшни хора извиха самодейките от читалище „ Пробуда 1914г.”, в които се включиха голяма част от жителите на селото. 12- годишната  Роза Асенова, която през април бе избрана за „ Мис Динката”, показа уникалните си умения в изпълнението на индийски танци.