С дискусия на тема – „Новите възможности за културно – исторически туризъм в България“ стартира националната кампания на вестник „Стандарт“ – „Чудесата на България 2015“. По време на форума главният редактор на в. „Стандарт“ Славка Бозукова ще представи и акцентите на кампанията „Чудесата на България“ за 2015 г., както и етапите, в които ще протече тазгодишното национално гласуване. Целта на мисията е популяризиране на древното минало на народа ни, както и на неговите уникални традиции,  подпомагането на държавата и общините в създаването на нови възможности за развитие на вътрешен туризъм,  изграждане на нови маршрути за културно-исторически, еко и СПА туризъм, които да увеличат притока на туристи от чужбина още през 2015 г.

Целта на форума е да потърси нови възможности за реклама и развитие на културно-историческия туризъм в областите Пазарджик и Пловдив особено след влизането на страната ни в културния календар на Европа и света с изложбата „Епопеята на тракийските царе. Археологически открития в България” в Лувъра.

Домакин на форума е Никола Белишки, кмет на община Панагюрище. Участие са потвърдили Вежди Рашидов, министър на културата, доц. д-р Бони Петрунова, заместник-министър на културата, Николина Ангелкова, министър на туризма, Полина Карастоянова, председател на комисията по култура в Народното събрание.

За участие в дискусията са поканени управителите на области Пловдив и Пазарджик – Розалин Петков и Трендафил Величков, всички кметове от двете области, както и кметът на Казанлък Галина Стоянова, представители на министерствата на финансите, икономиката регионалното развитие, народни представители от региона, представители на бизнес организации, историци, археолози, директори на музеи, представители на хотелиери, туроператори, неправителствени организации, медии. Дискусията се реализира с подкрепата на „Асарел-Медет“ АД – Панагюрище.

По време на дискусията ще бъдат набелязани исторически, културни и природни обекти от областите  Пловдив и Пазарджик, които да бъдат свързани в общ туристически маршрут „Чудесата на Тракия”, да се развиват приоритетно с обединените усилия на националните институции, местните власти, бизнес и общественост и да се предлагат приоритетно от туроператорите.

По време на форума ще бъдат представени и акцентите на кампанията „Чудесата на България” за 2015 г., както и етапите, в които ще протече тазгодишното национално гласуване. Ще бъде обсъден археологически сезон 2015, а също така и идеята на министерството на културата за създаване на фонд „Културно наследство”.

Дебатите ще бъдат възможност за обмяна на полезни идеи за ефективно сътрудничество на местно и национално ниво в процеса по опазването, развитието и популяризирането на чудесата в региона.