Православната българска църква днес почита денят на „Достойно есть“. Това е песнопение посветено на Дева Мария, което било изпято от архангел Гавраил в един от Светогорските манастири. Легендата гласи, че той пристигнал в Светата обител късно през нощта и бил приютел от един монах, с когото на сутринта трябвало заедно да се молят. Когато стигнали до иконата на Божията Майка, непознатият заредил чудни и нечувани слова, които днес познаваме в песента „Достойно есть“. Атонският черноризец се удивил на хубавите думи и гласът на непознатия, той го помолил да напише песента, за да се пее и от монасите в Света гора. Аз нямам хартия и мастило, рекъл пришелецът, дай ми ти. Монахът ме отвърнал, че при него в манастира също няма, защото се занимават със земеделие, за да изхранват книжниците от другите манастири. Тогава непознатият взел една каменна плоча от градината и с пръста си върху нея изписал думите на песента. Камъкът се топял като восък изпод ръката му. А щом приключил архангелът разкрил самоличността си на монаха и се превърнал в етер, гласи легендата.

По този начин в светата ни Източна Христова Църква са ни известни четири изпети от ангели песни: “Слава във висините Богу”; „Свят, Свят, Свят е Господ Саваот”; Трисвятое, “Свети Боже, Свети Крепки, Свети Безсмъртни, помилуй нас” и само тази песен в чест на Богородица.

След чутото последвало ново чудо. Свещеното изображение на Богородичния образ, пред който била изпята ангелската песен, излъчвало силен блясък и светият лик на Божията Майка сякаш изразявал удоволствие и съгласие с изказваната към Нея похвала. Тъй като това чудо станало на 11 юни, на този ден древните светогорци и особено живеещите в Карея си спомняли тържествено за това събитие, извършвайки празнична служба на Господарската Владичица Богородица. Не могли, разбира се, да не почетат със специална служба и главния виновник за това тържество Архангел Гавриил и решили да установят в негова чест събор по аналогия с установения от светата Църква събор на 26 март също в негова чест. Но тъй като в повечето случаи 12 юни се пада през Петровия пост, през който, когато се пее “Алилуя”, се извършват и междучасия, то, за да запазят това свето установление на Църквата и да не позволят нарушаване на поста, постановили да се празнува само Богородичният празник в самия ден на извършването на чудото, а съборът на Архангел Гавриил да се пренесе на 13 юли.

Ето и самата молитва

Молитви от утринното молитвено правило

Богородичен химн

Достойно е, наистина, да Те облажаваме, Богородице,
винаги блажена и пренепорочна и Майка на нашия Бог.
По-чтима от херувимите
и несравнено по-славна от серафимите,
нетленно родила Бог Слово,
същинска Богородица, Те величаем.
Достойно есть яко воистину блажити Тя, Богородицу,
присноблаженную и пренепорочную и Матерь Бога нашего.
Честнейшую Херувим
и славнейшую без сравнения Серафим,
без истления Бога Слова рождшую,
сущую Богородицу Тя величаем.