Политическа партия „Обединени земеделци“ ще се регистрира самостоятелно за участие в предстоящите местни избори, съобщи националната им лидерка Петя Ставрева на пресконференция днес в Пазарджик. Предстои по места да се направят събрания и да се излъчат кандидатури за кмет, а в случаите където земеделците не издигат своя кандидатура, е възможно да се коалират с дясноориентирани партии като ГЕРБ и Реформаторски блок, каза още Ставрева. До края на август ще бъде ясно къде как ще се представят земеделците. Това, което е сигурно е, че те няма да се коалират с БСП.

Земеделците подкрепят инициативата на президента Росен Плевнелиев за провеждането на референдум за задължителното гласуване, който ще се проведе заедно с местните избори на 25 октомври. Те припомниха и това, че тази инициатива е била подета от тях още през 2013 -та, но отхвърлена тогава,  днес това е стъпка в правилната посока. Решението в крайна сметка принадлежи на българските граждани и е добре, ако голяма част от тях стигнат до урните наесен, за да се изолира възможността за манипулирането на вота.

Купеният вот много изкривява резултатите от вота, чрез задължителното гласуване този проблем ще бъде решен. С референдума се дава възможност на българите да изразят пряко своята воля и ако гласовете ни се манипулират, у нас остава впечатлението, че от избирателя нищо не зависи, е мнението на ПП“Обединени земеделци“.