Ивана ГРИГОРОВА

Още ненавършил 46 години легендарният боксьор Серафим Тодоров стана дядо. Новината съобщи личният му мениджър Борислав Даскалов. Днес с внук го дари снаха му – Дарина Тодорова, която от няколко години е спътницата в живота на неговия син – бившият волейболист на Бенковски Симеон Тодоров.

Наследникът носи името на дядо си – Серафим и изплака за първи път в живота си в МБАЛ – Пазарджик. Малкият тежи 3.5 килограма и е висок 51 см. Сарафа не криеше щастието си от това, че вече е дядо. Сълзи от радост се стекоха по лицето на е един от най-великите български боксьори за всички времена, когато отиде да види рожбата на сина си в пазарджишката болница.

Миналия месец стана ясно, че последният боксьор, побеждавал великия Флойд Мейуедър – Серафим Тодоров, може да се срещне отново с американеца на ринга. Журналистите от CNN, които направиха филм за Серафим Тодоров преди боя на 38-годишния Мейуедър с Пакиао, са се заели с амбициозната задача да организират бенефис на американеца, който да бъде именно срещу Сарафа. Битката трябва да се състои в САЩ, а за точно дата все още няма яснота, тъй като Флойд е пред дилема дали да има още един двубой или да приключи с професионалния бокс непобеден.

Серафим Тодоров е роден на 6 юли 1969 г. в Пещера.

Той е един от най-великите български боксьори за всички времена. По време на неговата кариера има 3 световни и 3 европейски титли. 2 пъти е избран за „Спортист на годината“ (1991 и 1993), като втория път изпреварва „палача“ на французите Емил Костадинов. Има и 3 титли от турнира „Странджа“ (1989, 1993 и 1996). Когато е на върха на славата, мениджъри от САЩ и Австралия го искат за профибоксьор, но отказва.

19-годишният му син Симеон тренира децата на местния волейболен отбор в Пазарджик. Братът му Стефан също е състезател по бокс.

Неотдавна Серафим Тодоров кани поета и журналист и негов приятел Христо Христов да напише биографична книга за него. Когато започват интервютата, Христов не понася историята за живота на Серафим и го моли да не издава книгата. И двамата се отказват от идеята.