Пазарджиклийката със златните ръце – Цветанка Гаджева взе участия в провелия се Българо – Волжски събор „Събонтай“, който се проведе в Южен парк в столицата. На откриването му присъстваха вицепремиерът Ивайло Калфин и кметицата на София – Йорданка Фандъкова, разказа днес майсторката на декупаж. Поводът за провеждането на събитието е бил празник, който се чества ежегодно в градовете наследници на волжките българи в Русия. Той е свързан с отбелязването на периода, в който приключва пролетната сеитба на зърното и основният сладкиш, който се приготвя по този повод се нарича „Чак – чак“.

На място Цветанка Гаджева гледала осъществяването на рецептата, която включва месене на тесто от брашно с хлебна мая и малко водка. След като се разточи тестото се нарязва на ромбоидни парчета, които се пържат. След това се сиропират с мед и захар. Фантастично е на вкус, но прекалено сладко за нас, споделя младата жена. Друг специалитет пък бил овнешко с ориз. За приготвянето му послужили два овена и петстотин килограма ориз. Готвачът приготвил огромната порция гозба работел с гигантски тиган. Друга особеност на тамошните суеверия е тази, че храната не трябва да се поема от ръцете на този, който я е приготвил, а трябва да мине през три чифта мъжки ръце. Така храната носела късмет, а една порция от нея се предлагала срещу четири лева.

Цветанка привлякла интереса не само с изделията си, които били тематично подготвени точно за този събор, а и с везаната си с българска бродерия риза. Снимка за спомен с нея си направили и рускини облечени с носии типични за град Казан.

15ceca