„Тате, тате, аз вече съм диспечер”, ентусиазирано обяви по ведомствената радиомрежа едно от децата, гостували на 17 юни в „Асарел- Медет” по повод традиционния Ден на отворените врати. Друг малчуган пък попита от панорамната площадка на Рудник „Асарел” : „Ако камионите долу се виждат като бръмбари, аз като какво ще се виждам?”. Към тези мили детски вълнения могат да се добавят и носталгичните въздишки на ветераните, които години след последния си работен ден се връщаха там, където са изкарвали хляба си. „Всичко е ново и модерно”, не можем да познаем предприятието, коментираха „миньорите от запаса”.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Над 60 души от различни поколения и с различни професии се възползваха от възможността да видят с очите си какво се случва в „Асарел-Медет”, да разгледат модерното оборудване и да си направят снимка за спомен. Най-примамлива за фотосесии се оказа откритата експозиция от старо минно оборудване, която остроумно бе определена от някои посетители като „машинен Джурасик парк”. „Някои от багерите са големи колкото къщи”, коментираха децата, впечатлени от исполинските габарити на експонатите.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
В началото на посещението си гостите бяха приветствани от изпълнителния директор инж. Делчо Николов, който при вида на толкова много млади лица не скри оптимизма си, че дружеството, а и общината ги чака добро бъдеще. „Нашето дружество са развива устойчиво, ние следваме най-добрите световни практики, имаме модерно оборудваме и работим безопасно и екологосъобразно. Имаме много поводи за гордост, но аз се гордея най-вече с екипа ни, съставен от компетентни и отговорни хора”, заяви ръководителят в приветствието си.
Освен диспечерната и рудник „Асарел“ участниците в Деня на отворените врати посетиха също открития музей и закритата експозиция на дружеството и параклиса „Света Богородица Живоприемен източник“.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Истинска атракция се оказа геоложката сбирка, откъдето всички имаха възможност да си вземат рудни образци за спомен. Опознавателната обиколка на компанията включваше още визита в инсталацията за екстракция и електролиза, както и на пречиствателните станции. Ръководителят на отдел „Екология” инж. Мариела Джиджинкова запозна гостите с технологията и етапите на рекултивация на отработени минни терени, както и с процесите за пречистване на водите.
Денят на отворените врати в „Асарел-Медет“АД се проведе за втора поредна година и е една от инициативите, посветени на 50-годишния юбилей на компанията.