По традиция датираща от четиридесет и четири години баташките „абитуриенти“ от набор 1965 -та ще направят дарение на родния си град. Този път то ще бъде камбана за строения на брега на яз. Батак храм „Св. Андрей Първозванни“. Тържеството по повода ще се състои на четвърти юли, но още от сега всички бъдещи участници са в трескава подготовка за събитието.

Много хубаво е да си спомним времето, в което бяхме на прага на живота си, разказва една от дамите, която днес е горда баба на внучка носеща името и. Единственото, за което съжалява е, че годинките минават неусетно и докато човек се опомни младостта е вече зад гърба му.

Въпреки това не се предаваме, апострофира мъж от същия набор. На петдесет човек е в разцвета на силите си. Тъкмо му е дошъл акълът, може да си направлява съдбата и да помага на младите да открият своя път. Събеседниците ни доверяват, че тържеството ще бъде в ресторант „Уникат“. Както преди повече от тридесет години, някогашните момичета са хукнали да си шият рокли, запазили са си чадове за фризьор и се надяват да срещнат старите съученици. Повечето от тях вятърът ги е завял в различни краища на България и света. Освен в София, Пловдив, Варна и Бургас, баташко сърце тупти и в Париж, Лос Анжелис, Лондон и Рим.

За нас е важно да оставим следа след себе си. Почти всички имаме деца, някои и внуци, но освент за семейството човек е длъжен да мисли и за родното място, споделят представителите на набора, който тази година навършва 50.

Камбанарията за храма е купена от Гърция, а на 4 юли ще бъде осветена. Възможно е да дойде и дядо владика, разказват батачани.

Голяма част от придобивките на града са строени за спомен от признателните поколения. Такава е и арката при входа на града откъм Пещера.

10atak-marin-1942

Така е и с една от чешмите в града прославил се с многобройните си жертви по време на Априлското въстание.

 

10ba2