Димитър ГАНЧЕВ, заслужил майстор на спорта

През уикенда в Пазарджик на моделната база в „Острова“ се проведе първи кръг от Държавното първенство по корабомоделен спорт за скоростни модели- класовете А/В. За съжаление и сега състоянието на отличната спортна база изненада неприятно организатори и състезатели. В последният момент помпата захранваща аква полигона се развали и се наложи монтирането на бензинова, с което стартовете се отложиха с цяло денонощие.

Въпреки променливото време и съкратените срокове, съдийското ръководство успя да осигури редовните пет старта за всеки състезател. Основните центрове успяха да вземат полагащите им се призови места. По две титли си разделиха Пловдивчани и Варненци, а по една остана за Русе и Модел яхт клуба на домакините.

Шампиони в отделните класове станаха: В1- Асен Танев и Георги Говедарски при юношите от Пловдив, съответно с 254,856 км/ч и 248,100 км/ч, Владимир Миров и съпругата му Катя Мирова се наложиха в клас А2-199,115 км/ч и А1Е-201,117 км/ч, а русенският юноша Атанас Николов грабна златото в А3 с 165,138 км/ч. Клас А1традиционно остана запазена марка за домакините. След като наскоро Борислав Димитров замина на работа в Щатите, титлата стана притежание на баща му Кирил Димитров  с 159,010 км/ч, а при юношите бронз спечели Олег Стефанов.

Юношата ни Димитър Костадинов, световен шампион от Франция през 2013 се задоволи със среброто в клас В1-231,364 км/ч. Неуспешно стартира другият ни призьор от световното Кристиан Горанов, който не успя да запише редовен старт, нула записа и Спас Влайков при мъжете. Въпреки неудачите ръководството на Модел яхт клуба се надява, че на вторият кръг през юли пазарджишките състезатели ще се представят по-успешно и ще се борят за призовите отличия на Световното през август, домакини на което е Пазарджик.