Курортно селище Атолука вече посрещна първите си посетители, от 15 юни там работи и хранителният магазин. С няколко думи, това е мястото където в рамките на един единствен ден от живота си можете да избягате от градската шумотевица и най-вече жегата, която все още боязливо, но нахално се подава зад ъгъла.

30ravnogor-estestvena piramida

Летовището няма да ви предложи огромни и луксозни заведения, нито пък пет звездни хотели, но за сметка на това ще имате шанса да се наситите на чистия планински въздух и цвърченето на хиляди буболечки, включени в хора на пойните птици. За да стигнете до този истински оазис и храм на спокойствието, трябва да поемете в посока Брацигово.

P1340189P1340264

Атолука е само на 45 км. от Пазарджик. До там се стига след като преминете родния град на Васил Петлешков и се изкачите по живописния криволичещ път към Равногор. Това е едно от райските места на Родопите. Продължавате още пет километра нагоре в пазвата на планината и сте точно там.

19atoluka-ina hadjiiska2

* Снимка – Ина Хаджийска, личен архив

Мястото е изключително подходящо за малки деца, които могат да припкат на воля. Препоръча се и за любители на планинското колоездене, както и за хората, които имат търпение и нерви да берат боровини и горски ягоди. Те обаче ще се появят в средата на юли, когато жегата в града става нетърпима.