Кремена ИВАНОВА

Новият роман на Стефка Венчева – „Аврамови хроники“ ще получи своята премиера в Пазарджик, тази вечер от 18.00 ч.  Събитието ще се състои в една от залите на ХГ“Станислав Доспевски“. Книгата пое към своите читатели на десети юни. Тя е издадена от „Сиела“. За нея ще говорят литературният критик Никола Иванов и адвокат Хари Хараламбиев.

Съдбата на романа сама по себе си също е история, разказа авторката. Ръкописът беше готов още в края на 2013 г. В началото на миналата година е бил представен за одобрение в сектор „Култура“ на община Пазарджик, по програмата за отпускане на финансови средства за издаване на книги от местни автори. За рецензент от общината е бил поканен Тодор Биков.

В резултат на неговата селекция книгата е посочена сред останалите одобрени ръкописи, а рецензия за нея Биков публикува в личния си блог. В средата на март 2014 г. „Сиела“ обявява своя анонимен конкурс за непубликуван български роман. „Аврамови хроники“ е сред отличените десет от общо четиристотин участвали в конкурса ръкописи.

Много се зарадвах като видях, че ще участвам във финалния етап. От тези десет книги трябваше да бъдат избрани две, които издателството щеше да публикува безплатно, разказва Стефка Венчева. Само ден по-късно обаче тя оттегля творбата си, тъй като получава писмо от главния редактор на „Сиела“ – Захари Карабашлиев, който сочи рецензията на Тодор Биков, в която подробно е описан сюжетът на романа и името на авторката. Това е в разрез с анонимния характер на конкурса.

Изчаках да обявят победителите – Деница Дилова и Васил Панайотов, а след това се договорихме да издадем романа. Сега той е в ръцете на своите читатели, а дали е хубав или лош, това ще кажат хората, които са го прочели.

Най-общо казано историите в „Аврамови хроники“ са реални събития, които са се случили на различни места в областта, а аз ги събрах в едно село – Аврамови колиби. В действителност село с това име съществува и днес. Но предварително искам да кажа, че героите ми нямат прототипи от самото село, разказва Стефка Венчева.

Действието в романа се развива в периода от 1940 до края на деветдесетте години на миналия век. В книгата има много неща – любов, омраза, разбирателство, неразбиране, страсти към хора и вещи, но в крайна сметка всяка съдба е опит да се стигне до края на живота с възможно най-много поуки.

Всичко, което ви интересува за книгата и съдържанието и, можете да научите, ако дойдете на представянето, казва в заключение Стефка Венчева.