От 21 юли всеки посетител в музея или галерията ще получава касов бон вместо билет, това е решение на Министерския съвет обнародвано в Държавен вестник. Причината за това се корени в невъзможността да се контролират продажбите на билети от културните институции, коментират от Министерството на културата. По този начин държавата ще има възможност да следи приходите от посещенията.

До сега входът се заплащаше срещу билетче и институциите трябваше сами да декларират постъпленията си. С нововъведението ще се направи оборот на фирмите, които търгуват с касови апарати, а бюджетът на музеите и галериите ще се отежни с около 150 лв., колкото е годишният абонамент по поддръжката им.

В момента повечето от музеите и галериите имат касови апарати, тъй като извършват търговска дейност – продажба на книги, брошури и сувенири. Те задължително минават през касова бележка. Нуждата от нови касови апарати ще възникне в по-големите градове, където освен основната сграда се поддържат и къщи – музеи или галерии – филиали.