След като стана ясно, че Цветан Пъков е поискал да бъде съден по съкратена процедура, прокурорът по делото Дима Ганчева представи в съдебната зала своя обвинителен акт.

От него стана ясно, че на 14 април около 19 ч. Цветан Пъков е забрал от Гелеменово Тодор Радев и около час по-късно те са пристигнали в Панагюрище в колата му „Ауди Q7“. Поели по ул. „П. Хаджисимеонов“, а пред тях шофирала Полина Караспасова, която карала „Ауди А4“. Според показанията и, тя се е движела с около 40 км. в час. Малко по-късно колите навлезнали в кръстовището на ул. „Незабравка“ и „Братя Дейкови“. На „Незабравка“ е разположена и автомивката на Гевечанови. Посоката в която се движели двете аудита била от запад на изток. В дясната част на тротоара е имало паркирани два автомобила, чийто собственици водели разговор край тях, станали са свидетели на катастрофата и също са дали показания по делото.

Пъков решил да изпревари Полина, като при маневрата не е отчел, че на отсрещния тротоар има две деца с велосипеди. След като излезнал напред рязко ускорил и в резултат на това блъснал с лявата част на автомобила си нищо неподозиращият Петьо, който в същото време пресичал улицата с колелото си.

Според вещите лица, детето е било влачено около петдесет метра. Смъртта му е настъпила в резултат на черепно-мозъчна травма, счупване на гръбначни и гръдни прешлени. По телцето му е имало множество охлузвания. Когато Пъков спрял колата си от нея изпаднало детето, то не е било прегазено от колелата. Нараняванията му са в резултат от попадането между бронята и двигателния механизъм на возилото.

Експертите са установили, че ако Пъков е карал със скорост от 66 км. в час ударът щял да последва, но резултатът от него нямало да бъде пагубен за детето. Нещо повече, ако Пъков е карал с 50 км. е щял изобщо да избегне удара с момченцето. От експертизата е видно, че бизнесменът е карал със седемдесет и осем километра в час и това е основната причина за инцидента.

От всички събрани доказателства по делото става ясно, че Пъков е осъществил състава на чл. 343, ал.1,т.б във връзка с чл. 342,ал. 1 от Наказателния кодекс, във вр. с чл. 21, ал.1 и чл.117 от Закона за движение по пътищата, като наказанието за това е от 2 до 6 години лишаване от свобода. При положение, че се признае за виновен обаче, присъдата му се намалява с една трета. На практика със самопризнанията си Пъков намали присъдата си на четири години. Освен това книжката на Цветан Пъков е отнета за срок от седем години, стана ясно от съдебното решение прочетено днес от съдията по делото Коста Стоянов.

Коментарът на адвокатите е, че на следваща инстанция може да стане три години, което пък от своя страна може да доведе и до условна присъда.