На 1 юли почитаме Светите Безсребреници Козма и Дамян, братя, живели в Рим през ІІІ в. Те се посветили на лечителското изкуство и лекували хората без да взимат пари, затова ги наричат Безсребреници. Козма и Дамян били наклеветени пред римските власти. Учителят им в лечителството ги завел в планината да берат билки и там ги убил с камъни през 284 г.

Българите наричат светците Светите врачове или Врачи. Те се споменават в баянията против болести. Празникът им се почита много от врачки, баячки, биляри, знахари, изобщо от народните врачове-лечители. Те изнасят набраните на Еньовден билки и ги разпределят коя за каква болест ще се употребява. Във Врачанско на този ден хората тръгват, „водени от Козма и Дамян”, да берат билки по полето. Традицията забранява на жените да работят, за да не се разболява челядта им и домашните животни. Стопанките изпичат и раздават пити за здраве. Вечерта срещу празника на лечителите, водени от вярата, болни, недъгави, слепи отиват да преспят до черква или параклис, посветени на светците. На сутринта умиват лицата си с вода от техните свещени лековити извори – аязми и вярват, че ще оздравеят. На този празник имен ден имат Кузман, Кузма, Дамян и Дамянка.

На 1 юли Българската православна църква отбелязва едно значимо събитие в духовната история на България – връщането на мощите на св. Иван Рилски от Търново в Рилската обител. След смъртта си през 946 г. Иван Рилски е погребан в Рилския манастир, но скоро след това цар Петър нарежда мощите му да бъдат пренесени в Средец (София). През 1195 г. цар Иван Асен І тържествено пренася светите мощи на Иван Рилски в столицата Търново. През 1496 г., след като получават разрешение от султана, монасите от Рилската обител връщат мощите на светеца от Търново в Рилския манастир.